Zapovjednik francuske mornarice o povećanom riziku izbijanja sukoba na morima

Iako tehnološki čimbenici igraju značajnu ulogu u pomorskoj borbi, elementi pobjede nisu vezani samo uz kvalitetu i kvantitetu brodova. Kao što je rekao mornarički časnik i povjesničar Alfred Thayer Mahan: “Dobri mornari s lošim brodovima bolji su od loših mornara s dobrim brodovima.” Dakle, cilj je imati dobre mornare na dobrim brodovima

Francuska, sa svojih 2000 milja domaće obale i više od desetak prekomorskih teritorija, odavno razumije i ulaže u pomorsku snagu. Ključni proračunski plan zemlje, zakon o vojnom programiranju 2019.-2025., uključivao je značajna ulaganja u mornaričke površinske brodove, podmornice i mornaričke tehnologije kojima se želi zaštititi francusko stanovništvo i isključive gospodarske zone diljem svijeta, piše Vivienne Machi u jučer objavljenom tekstu u američkom specijaliziranom mediju Defence News.

Načelnik francuskog stožera admiral Pierre Vandier dao je intervju za taj medij uoči dvogodišnje konferencije Euronaval koja će se održati od 18. do 21. listopada u okolici Pariza. Teme su uključivale status ključnih programa, kritične tehnološke potrebe i NATO-ove težnje za Indo-pacifičku regiju.

Iz opširnog intervjua izdvajamo slijedeće:

Suočeni sa svjetskim preokretima, ono što će duboko oblikovati mornaricu u idućim godinama je povećana mogućnost sukoba na moru, što postavlja pomorsku borbu kao radnu hipotezu, navodi francuski admiral.

Osim razvojnih programa, „očito postoji potreba za dobivanjem na snazi, tamo gdje je to inteligentno i moguće učiniti“. Admiral Vandier smatra kako je to poglavito slučaj kod složenog streljiva čije se zalihe moraju prilagoditi zahtjevnijem i neizvjesnijem kontekstu koji se pojavljuje. „Dok moramo napredovati na tehnološkom polju, također moramo jamčiti našu sposobnost da izdržimo u borbi, što zahtijeva određeni stupanj rustikalnosti i dovoljno zaliha.

Iako tehnološki čimbenici igraju značajnu ulogu u pomorskoj borbi, elementi pobjede nisu vezani samo uz kvalitetu i kvantitetu brodova. Kao što je rekao mornarički časnik i povjesničar Alfred Thayer Mahan: “Dobri mornari s lošim brodovima bolji su od loših mornara s dobrim brodovima.” Dakle, cilj je imati dobre mornare na dobrim brodovima“, navodi francuski admiral.





„Porast prijetnji i afirmacija volje naših suparnika znači da moramo jače trenirati. Promjena u svijetu znači da moramo biti spremni na neočekivano, na šokove, na slomove, na sve ono što se danas smatra nevjerojatnim. Stoga moramo ići dalje od osnova i osposobiti se za prilagodbu, za pregled planova u vrlo kratkom ciklusu, za pronalaženje rješenja za sutrašnju borbu s alatima koje imamo danas“, navodi dalje Pierre Vandier.

U intervjuu se dotiče i francuskih prekomorskih teritorija i navodi kako je Francuska i nacija Indijskog i Tihog oceana i da 1,6 milijuna Francuza živi u toj regiji. „Odgovornost koju imamo da zaštitimo ovo stanovništvo, te teritorije i područja povezana s njima navodi nas da pogledamo izvan kontinentalnog horizonta Europe“, navodi admiral.

Pritom naglašava kako su „naši ekonomski ulozi su globalni“, kao i naša trgovina. „Nakon sukoba u Ukrajini, naša opskrba energijom je poremećena geopolitičkom situacijom. Posljedično, naša je sigurnost globalna“, kazao je najviši francuski mornarički časnik.





Ukazuje i na važnost koalicijskog djelovanja na moru. „Moramo tražiti u suradnji sa savezničkim mornaricama ono čega nemamo ili ga nemamo u dovoljnom broju, kako bismo koristili saveze kao multiplikator snage. To znači raditi na interoperabilnosti naših sustava na najvišoj razini, bilo unutar Europske unije, NATO-a ili sa susjednim mornaricama. Ovo pitanje je svakodnevni izazov kojem je Francuska mornarica u potpunosti predana zajedno sa svojim partnerima“, zaključuje, između ostalog, francuski admiral.

Komentari

komentar

You may also like