Obuka ukrajinskih vojnika: Milanović optužio Plenkovića za kršenje ustava

Predsjednik Zoran Milanović optužio je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da krši ustav i terorizira državu nakon što je vlada u Hrvatski sabor uputila prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatske vojske u u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, javlja Hina.

“Ustav vrlo jasno kaže tko je za što nadležan. Sabor može promijeniti ustav i onda je stvar drukčija. Sabor može, u ovom slučaju, pristati na teror Plenkovića. Ovo je sada teror, ovo je maltretiranje”, rekao je Milanović novinarima u Zadru i naglasio da Sabor nije nadležan za odluku o obuci stranih vojnika u Hrvatskoj.

Predsjednik je optužio vladu da je prekršila ustav još kad je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kojeg je usporedio s partizanskim narodnim herojem Savom Kovačevićem, u Bruxellesu dao suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM bez prethodne konzultacije s njime.  “Sava Kovačević ide u Bruxelles i bez razgovara s predsjednikom Republike, kaže: “Hrvatska je unutra”. To je krivično djelo”, rekao je Milanović.

“Nisam tražio da ja idem u Bruxelles već od početka zagovaram da vlada predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu u formatima Vijeća i na Europskom vijeću jer vlada realno ima najviše posla”, rekao je Milanović, ali dodao da se vlada mora dogovarati s predsjednikom o pitanjima sigurnosnog i obrambenog karaktera.

Kritizirao je Plenkovića jer je na početku današnje sjednice vlade rekao da je rasprava o spornom pitanju “prilika da cijela politička scena pokaže tko je tko i tko što zastupa” po pitanju međunarodnih odnosa.  “Drugim riječima, Plenković im poručuje: sad će se vidjeti, ja idem protiv ustava, idem na silu, maltretiram, da se vidi tko je za Ukrajinu, a tko za Rusiju”, rekao je Milanović. Ustvrdio je da Plenković “krši ustav i terorizira ovu državu”. “Ovo poprima obrise ‘light’ udara”, dodao je.

Ukrajina nije ustavna saveznica





Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u četvrtak novinarima da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir. “Temeljem zakona jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke”, rekao je Banožić.  Milanović tvrdi suprotno. “Ukrajina nije saveznica. Ustav govori o saveznicima. Hoćemo li sada govoriti da su nam saveznici države s kojima smo potpisali veterinarsku konvenciju o zaštiti kokoši?”, pita se predsjednik.

Dodao je da Hrvatska ima “obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta”, ali da ta pomoć nije apsolutna. “Ja te mogu zaštititi od trećeg ili biti dio tog napora, ali te ne mogu zaštititi od tvog ludila i neodgovornog ponašanja kojim mene uvlačiš u nevolju (…) a to su naša sredstva, naši životi i ljudi”, naglasio je Milanović.





Plenković demantira i optužuje za kukavičluk

Premijer Andrej Plenković demantirao je u četvrtak da vlada krši ustav nakon što je Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u misiji EUMAM, a političarima koji se ne žele jasno opredijeliti na čijoj su strani u ratu u Ukrajini predbacio je da nemaju hrabrosti. “Ta misija nije jednotjedna ili dvotjedna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći primjerice u Slunj ili će naši vojnici otići u neku drugu zemlju. To je misija koja će trajati neko vrijeme”, rekao je Plenković novinarima u Omišlju, dodavši da je osnivanje misije bila zajednička odluka EU-a.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć. “Vlada je pitala predsjednika je li suglasan. On nije odgovorio na pismo, nego se očitovao nekakvim priopćenjem”, rekao je Plenković, dodavši da nam ni Kosovo ni Afganistan nisu saveznice u NATO-u, ali je hrvatska vojska sudjelovala u misijama u tim zemljama. “Sve su to misije koje su prošle kroz Hrvatski sabor. Ono što je sada na stvari je bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka od toga da se izjasne gdje su po temi koja je broj jedan sigurnosna tema u svijetu, broj jedan vanjskopolitička tema”, rekao je Plenković.

Premijer poriče da vlada krši ustav za što je predsjednik optužuje. Ne radi se tu o kršenju ustava, radi se o igri skrivača istih onih koji nemaju hrabrosti reći za što se zalažu i gdje stoje”, zaključio je Plenković.

Obuka ukrajinskih vojnika, najveća vojna misija Europske unije

Komentari

komentar

You may also like