Obuka ukrajinskih vojnika: Plenković odbacuje prijedlog oporbe, Češka odobrila obuku na vlastitom tlu

Misija Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini odnosi se na “vojnu pomoć”, rekao je u petak premijer Andrej Plenković odbacivši prijedlog oporbe da Hrvatska u njoj sudjeluje u civilnom dijelu, prenosi Hina.

Nakon što su se predsjednik države i oporba usprotivili prijedlogu vlade da Hrvatska u sklopu misije EU-a obučava ukrajinske vojnike, Zeleno-lijevi blok u Hrvatskom saboru predložio je da ih Hrvatska trenira za razminiranje, osiguranje i zaštitu oslobođenih područja te mjesta ratnih zločina i jačanje u području kibernetičke sigurnosti.

“Misija EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM), kao što i njezin naziv kaže je misija vojne pomoći, rekao je premijer rabeći engleski naziv “military assistance” u izjavi novinarima u Osijeku nakon svečane sjednice u povodu dana grada. “Cijela tehnička vrsta angažmana nije smišljena od strane civilnog dijela MORH-a, nije smišljena od strane politike, od strane HDZ-a, već od strane glavnog stožera Oružanih snaga, dakle od strane vojnika”, rekao je.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM podijelilo je Sabor pa će vladajući zastupnici glasati “za”, a oporba se protivi tvrdeći da je odluka vlade protuustavna i da su zastupnici žrtve neslaganja između predsjednika Zorana Milanović i premijera. “Otvorena su im vrata pa imaju šanse još dva tjedna”, rekao je Plenković. Da bi Sabor potvrdio vladin prijedlog, potrebna je dvotrećinska većina zastupnika. Odluku o misiji donosi Sabor budući da se s njome nije suglasio predsjednik države, ujedno vrhovni zapovjednik vojske. Milanović tvrdi da prijedlog nije u skladu s ustavom i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

Zastupnici u Pragu odobrili obuku do 4000 ukrajinskih vojnika na tlu Češke

Gornji dom češkog parlamenta potvrdio je odluku donjeg doma o obuci do 4000 ukrajinskih vojnika u Češkoj i njihova uvježbavanja na tlu drugih članica Europske unije u čemu može sudjelovati oko 50 čeških vojnika, prenosi češka novinska agencija ČTK.





Nakon zelenog svjetla donjeg doma, u četvrtak je i Senat ratificirao zakonski prijedlog kojim se dopušta uvježbavanje do 4000 ukrajinskih vojnika na poligonu u Libavi, prenio je javni Radio Prague International. Četverotjedna obuka u pet rotacija počet će 2023. godine i svaka bi obuhvatila do 800 ukrajinskih vojnika. Parlament je ratificirao i raspoređivanje do 55 čeških vojnika koji bi uvježbavali ukrajinske snage na tlu drugih članica Europske unije. Glas za misiju dalo je 67 od 70 prisutnih senatora u četvrtak, a glasanju je prethodila oštra rasprava s optužbom za prorusku propagandu. Procjenjuje se da bi sudjelovanje stajalo Češku oko 975 milijuna kruna, a dio novca mogao bi se vratiti kroz program Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

“Nemamo novca za tako raskošno upletanje u ratni sukob”, rekla je senatorica Jana Zwyrtek Hamplova iz stranke Neovisni. Stranka je izrazila bojazan za sigurnost čeških građana i tražila da se obuka održava u dijelu Ukrajine u kojem nema borbenih djelovanja. Njezino stajalište kritizirao je Vaclav Laska, predsjednik kluba zastupnika SEN 21 i Pirati kazavši “Naša kolegica Hamplova je glasnogovornik ruske propagande”. Onaj tko bira komfor i sigurnost, žmiri na ruske zločine protiv ukrajinskog naroda, “kukavica je”, optužio je Hamplovu. Izjava da postoji teritorij u Ukrajini u kojem nema napada “gnusna je, mrska laž”, odgovorila je ministrica obrane Jana Cernochova i poručila da bi uvježbavanje na ukrajinskom tlu značilo uvlačenje Češke, članice NATO-a u rat.

Senatorica Daniela Kovarova (Neovisni) optužila je vladu da nije iznijela jasnu formulaciju kakve to nacionalne interese Češke brani odlukom o sudjelovanju u obuci ukrajinskih vojnika. Kovarova i Zwyrtek jedine su senatorice koje su glasale protiv zakona, a suzdržao se senator kršćanskih demokrata Lumir Kantor. Parlament je odobrio i mandat za druge dvije misije u inozemstvu, do 40 vojnika na Kosovu te produljenje misije u Iraku.





Obuka ukrajinskih vojnika, najveća vojna misija Europske unije

Komentari

komentar

You may also like