Oceanima plove iranski „tankeri-duhovi“

U listopadu je većina iranske tankerske flote isključila svoje automatske identifikacijske sustave i time sakrila smjer svoje plovidbe i konačno odredište, objavili su danas blogeri Tanktrackersa.

„Samo 4 od 18 tankera, koji su u listopadu isplovili iz Irana sa sirovom naftom, nisu isključila svoje predajnike tj. lokacija njihovog položaja se može odrediti. Mi pratimo još veću količinu brodova, ali već se danas može reći, kako je u usporedbi s listopadom rujan bio kako šetnja parkom“, navedeno je u tvitu stranice Tanktrackers.

Ovo priopćenje podudara se s jučerašnjom izjavom potpredsjednika Irana Eshaka Jahangrija, da je Islamska Republika pronašla nove partnere i kupce nafte, neovisno o američkim sankcijama (info, agencija ISNA).

Podsjećamo: još u rujnu brodovi iranske Nacionalne tankerske kompanije (NITC) počeli su  isključivati svoje predajnike, kako bi sakrili svoj položaj i smijer plovidbe tj. konačno odredište za isporuke nafte.

Američke sankcije protiv iranskog energetskog sektora stupaju na snagu 5. studenog, a mnoge zemlje-uvoznice iranske nafte pod pritiskom SAD-a već su smanjile količine uvoza. Pojedine zemlje, poput Južne Koreje i Japana, kao i pojedinih europskih rafinerija, već su u potpunosti obustavile uvoz iranske nafte, a Kina i Indija su ga smanjile za 35%, odnosno 49% ali ne i obustavile, a te su dvije zemlje njezini najveći kupci. Bloomberg je priopćio kako je u travnju izvoz iranske nafte iznosio 2,5 milijuna barela dnevno, a u rujnu je pao na 1,6 milijuna.

Međutim stanje je potpuno neizvjesno i konfuzno jer Iran manipulira statističkim podacima o proizvodnji i izvozu nafte. Pojedini naftni eksperti upozoravaju na opasnost od isključenja sustava pozicioniranja iranskih tankera, pa to navode i kao vjerojatni glavni razlog sudara iranskog tankera s drugim brodom u kineskim vodama u siječnju ove godine. Iranska strana odgovara kako oni „izvrću situaciju“, jer je Iran primoran na takve poteze zbog američkih sankcija koje su protuzakonite.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like