“Očekujem smirivanje sukoba danas”: Biden poručio izraelskom premijeru

Nakon novog telefonskog razgovora američkog predsjednika Joe Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Bijela kuća je izašla sa službenim priopćenjem: “Dvojica vođa vodili su detaljan razgovor o događajima u Gazi i o napretku Izraela u onesposobljavanju Hamasa i drugih terorističkih organizacija.”

“Predsjednik je prenio premijeru kako očekuje značajno smirivanje sukoba danas na putu ka potpunom prekidu vatre.”- piše u priopćenju Bijele kuće.

Očekivano, Bidenov potez naletio je na mnoge kritike unutar SAD-a već nekoliko minuta nakon priopćenja. Tako je bivša američka izaslanica  UN-a Nikki Haley na Twitteru objavila: “Bilo bi neprihvatljivo da netko od naših saveznika poziva na de-eskalaciju dok na Washington padaju rakete. Moramo stajati zajedno s Izraelom protiv terorizma.”

Sjetimo se da je postupanje izraelske vojske naišlo na mnoge kritike iz EU, Kine i Rusije. Iz Pekinga su se žalili kako SAD jedine koče zajedničku politiku UN-ovog Vijeća sigurnosti prema ovom sukobu. Sada kada nema ni podrške za nastavak sukoba iz “bratskih” SAD, vidjet ćemo koliko će sukob trajati i je li “osvajanje Gaze” i dalje otvorena opcija kako je ranije danas Netanyahu govorio.

 

Komentari

komentar





You may also like