“Očekujemo prekid vatre za dan ili dva”- čelnik Hamasa

Intenzitet i učestalost napada se smanjuju i od strane Izraela i od strane palestinskih militantnih frakcija. Noćas, po prvi puta u 10 dana, nije bilo napada više od osam sati. Jutros je mir prekinut, ali zasad je riječ o sporadičnim napadima koji ne čine toliko štete.

Jučer popodne iz Bijele kuće jest izašla poruka kako Biden očekuje značajno smirivanje sukoba. Ipak, “neposlušni” premijer Izraela Netanyahu i dalje plasira dvosmislene poruke. Tako je jučer, nakon Bidenove izjave, Netanyahu sunarodnjacima izjavio: “Odlučan sam oko toga da se operacija nastavi dok god nije ispunjen cilj: donijeti mir i sigurnost vama, stanovnicima Izraela.”

S druge strane, iz Hamasa su konkretniji. Dok je Netanyahu na pitanje o vremenskom okviru primirja odgovorio da “ne mjerimo štopericom”, visoki dužnosnik Hamasa, Moussa Abu Marzouk sinoć je za libanonski al-Mayadeen TV izjavio: “Mislim da će trenutni pregovori o primirju uroditi plodom. Očekujemo prekid vatre za dan ili dva na temelju zajedničkog dogovora.”

Drugi, neimenovani čelnik Hamasa, za CNN je sinoć izjavio kako je prekid vatre “neminovan” i “vjerojatan unutar 24 sata”. Spomenuo je da na to utječe međunarodni pritisak prema obje sukobljene strane.

Bitan faktor pri dogovaranju primirja jest Egipat koji od početka sukoba pokušava dogovoriti primirje blizu svojih granica. Prema informacijama koje prenosi Haaretz, pregovori posredstvom Egipta konačno rezultiraju smirivanjem. Izraelski službenici za Channel 12 naveli su kako očekuju prestanak sukoba do sutra popodne.
 

Komentari

komentar

You may also like