Od američko-kineskog trgovinskog rata stradava – Kalifornija!

Foto: worldportsource.com

Američka administracija vrlo često mijenja mišljenje ili daje dvosmislene odgovore kada je riječ o mogućnosti postizanja američko-kineskog trgovinskog sporazuma. Tako se nekada čini kako on samo što nije potpisan, a nekada izgleda udaljen svjetlosnim godinama tj. čini se da do dogovora između dviju strana nikada neće niti doći. A zbog odugovlačenja ili, bolje rečeno, nemogućnosti pronalaska zajedničkog modaliteta za njegovo postizanje, gdje bi interesi obiju strana bili zadovoljeni, trpe gospodarstva i jedne i druge mega-ekonomije, a onda, naravno, posljedično i čitavi svijet. Zato je zanimljiv komentar kojag je jučer objavio honkonški medij South China Morning Post, a odnosi se upravo na posljedice trgovinskog rata na relaciji Washington-Peking, s naglaskom na američku saveznu državu koja zbog svega toga  počinje osjećati ozbiljne probleme. Riječ je ni manje ni više nego o najvećoj i jednoj od najrazvijenijih američkih saveznih država – Kaliforniji. Evo o čemu se radi:

Predsjednica losanđeleske udruge carinskih brokera (puni naziv the Los Angeles Customs Broker and Freight Forwarders Association) Karen Quintana ranije je rijetko obraćala pozornost na tvitove američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ali to se počelo mijenjati s uvjetima američko-kineskog trgovinskog rata, piše hongkoški medij.

„Ispočetka ljudi nisu previše vjerovali u realnost tvitova o carinama. Oni su mislili: „Oh, on je nešto napisao na Twitteru ali, vjerojatno, toga neće biti“. Ali sada se mi prema tome odnosimo vrlo ozbiljno. Kada dobijemo vijest da on (Trump) nešto piše na Twitteru, mi počinjemo s planiranjem za slučaj nepredviđenih situacija“, izjavila je Karen Quintana.

Njezina organizacija predstavlja 300 tvrtki koje uključuju 6 tisuća carinskih radnih mijesta u Los Angelesu, kojega nazivaju „vratima američko-kineske trgovine“.

Više od polovice trgovinske razmjene između SAD-a i Kine, koja je prošle godine iznosila 659,8 milijardi dolara, prolazi kroz luke Los Angeles i Laong Beach, smještenih jedne pored druge u zoni zaljeva San Pedro. Te luke osiguravaju ogromne količine radnih mijesta, koja su se našla pod udarom zbog smanjenja robne razmjene u uvjetima trgovinskog rata.





U losanđeleškoj luci kontejnerski prijevoz u listopadu je smanjen za 19,1%, a u luci Long Beach za 2,4%. Ukupno gledajući luke su se susrele s padom uvoza od 14,1%, pričemu je glavni čimbenik pada upravo trgovinski rat između Washingtona i Pekinga.

Matt Sheehan iz The Paulson Institute Kaliforniju je nazvao „nultom točkom“ nove ere u odnosima SAD-a i Kine. „To je mikrosvemir u kojemu se sve događa, i u većoj količini, prije nego se rasprostrani na ostali dio zemlje“, kazao je Sheehan.

„Ideja da ćemo mi odjednom jednostavno primorati sve te tvornice iz Kine na povratak obratno u SAD i da će zato trgovina postati uravnotežena i da ćemo svi biti sretni – je fantastika na mnogim razinama“ – dodao je Sheehan.





Komentari

komentar

You may also like