Od danas i službeno započinje proces izlaska Velike Britanije iz EU

Britanska premijerka Theresa May danas je potpisala dokument u skladu s člankom 50. Lisabonskog ugovora, kojim i službeno otpočinje proces izlaska Velike Britanije iz Europske unije – Brexit.

Očekuje se kako će službeni dokument, kojim Velika Britanija upoznaje EU sa svojom konačnom odlukom, tijekom današnjeg dana (oko 11:30 sati) biti uručen predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, nakon čega bi se premijerka May trebala obratiti zastupnicima.

Ovim činom i službeno počinje odbrojavanje do izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Prema nedavnim riječima britanskog ministra za Brexit Davida Dawisa, očekuje se da će se to dogoditi u ožujku 2019. godine, dakle, za točno dvije godine.U međuvremenu, London poslje Brexita od EU potražuje povrat 9 milijardi funti (11 milijardi dolara), koji se nalaze u Europskoj investicijskoj banci, a britanska vlada također razmatra mogućnosti za ne isplatu 60 milijardi eura nakon izlaska zemlje iz EU.

U Londonu se, u znak prosvjeda protiv izlaska zemlje iz EU, na ulicama održavaju masovni prosvjedi na kojima sudjeluju tisuće nezadovoljnih građana. Oni su sa zastavama EU prošli gradskim ulicama i okupili se na trgu ispred parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like