Od danas stupa na snagu embargo na uvoz ruske nafte u EU

Od 5. prosinca počinje primjena embarga Europske unije na uvoz ruske nafte koja se prevozi morskim putom tj. tankerima (ona kroz naftovode izuzeta je iz embarga zbog prevelike ovisnosti pojedinih zemalja s istočnog krila Unije o ruskoj nafti), a što je definirano šestim paketom sankcija EU protiv Rusije. Embargo na uvoz ruskih naftnih derivata počet će se primjenjivati od 5. veljače iduće godine, također u sklopu istog sankcijskog paketa

Pri tom treba podsjetiti da je EU prošli tjedan, a kako je to predložila grupa zemalja G7 na lipanjskom summitu u Madridu, uvela gornju granicu za uvoz ruske nafte (pomorski transport) na 60 dolara po barelu. To se odluci priključila i Australija.

Rusija je do sada bila glavni dobavljač nafte Europi, pokrivajući oko 20 posto potreba kontinenta za tim energentom. Ali, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, zapadne su zemlje počele uvoditi oštre sankcijske mjere, čija je ponajvažnija svrha, između ostalog, bila pokušaj ograničenja prihoda Moskve od izvoza nafte. Ograničenja cijena ne odnose se na isporuke nafte naftovodom Družba.

 

Komentari

komentar





You may also like