Od kancelarke Merkel traže odustajanje od projekta „Sjeverni tok-2“

Svjetski fond za netaknutu (divlju) prirodu (WWF) i njemačka Udruga za zaštitu prirode (Naturschutzbunds Deutschland (NABU)  zatražili su od vodećih njemačkih političara da  konačno odustanu od projekta izgradnje plinovoda „Sjeverni tok-2“. Svoj su zahtjev pismima uputili kancelarki Angeli Merkel, predsjedniku bavarskog CSU Horstu Seehoferu i vođi socijal-demokrata Martinu Schulzu, izvjestio je njemački Der Tagesspiegel.

Ekolozi smatraju kako „Sjeverni tok-2“ predstavlja klimatsko-političku slijepu ulicu, koja „ugrožava osjetljivi ekološki sustav Baltičkog mora i zabija klin u solidarnost i povjerenje Europske unije“

Autori pisma su od političara zatražili ne samo distanciranje od „Sjevernog toka-2“, već i ulaganje svojih napora za provedbu „nezavisne, kritičke provjere…“ tog projekta. Istovremeno su oni spremni osigurati njegovu zabranu i sudskim putom.

Službeni Berlin je izjavio kako smatra važnim nadzor nad gospodarskim posljedicama realizacije tog projekta, između ostalog i po Ukrajinu i Slovačku.

Ruska strana postojano tvrdi kako novi cjevovod budućeg plinovoda prolazi tik uz već postojeći plinovod „Sjeverni tok“ i da zato nema nikakve ugroze za ekološki sustav Baltičkog mora. Oni smatraju kako zahtjevi ekologa mogu usporiti realizaciju projekta ukoliko oni budu inzistirali na provedbi novih ekspertiza.

Projekt „Sjeverni tok-2“ već je odavno izišao iz okvira energetike i sveden je u sferu globalne geopolitičke borbe SAD-a i Rusije, koja se zahuktala od 2014. godine i izbijanja ukrajinske krize. U pozadini su, naravno, veliki financijski interesi vezani uz plinski biznis na unosnom europskom tržištu, tom najvećem svjetskom potrošaču energije. Pri tom su briga za ekologiju i slične ljudskom uhu ugodne inicijative posve sporedna stvar, koja se, na žalost, (zlo) upotrebljava isključivo u političke svrhe – već prema potrebi. Koga, tako, briga za ekologiju jedne Nigerije, Angole, Indije,… kada u njima svoja naftna i druga postrojenja grade svjetske mega-kompanije? Gdje je tada spomenuti WWF, kada u morima i rijekama razlivene nafte ugibaju ptice, ribe, truju se djeca i ljudi?
Ali licemjerje  i sila su ionako konstanta svjetske politike i čovječanstva od njegove prapovijesti i u tom se smislu svijet, zapravo, za razliku od tehnološkog razvoja, ništa i nije pronijenio.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like