Od LNG-a do vodika: odobrena energetska strategija Rusije za idućih 15 g.

Ruska vlada odobrila je plan za provedbu energetske strategije zemlje za idućih 15 godina, izjavio je u ponedjeljak, 7. lipnja premijer Mihail Mišustin.

Posebna pozornost u strategiji, čije je ključne elemente prethodno naznačio ruski predsjednik Vladimir Putin, posvećuje se formiranju zajedničkog energetskog tržišta Euroazijske ekonomske unije.

Jedan od važnijih zadataka bit će povećanje proizvodnje ukapljenog prirodnog plina (LNG) s 30,5 na 140 milijuna tona godišnje, stvaranje središta za njegov pretovar, skladištenje i trgovinu. Prema navodima medija Rossia 24, u ožujku 2021. Rusija je prvi put prestigla Sjedinjene Države po pitanju opskrbe LNG-om u Europi.

„Očekujemo da će se kao rezultat toga udio Rusije na svjetskom tržištu (LNG-a) povećati na 20%” (sada iznosi do 5%, dok je vodeći Katar s gotovo 40% globalnog udjela, op.GN.), izjavio je Mišustin, kazavši kako je planirano povećati opskrbu tržišta azijsko-tihooceanske regije za koju svrhu vlada izdvaja 21 milijardu rubalja za izgradnju pristupnog kanala morskom prekrcajnom sustavu ukapljenog plina na Kamčatki. Novi terminal omogućit će manevriranje s preko 20 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.

Jednako važan zadatak je “otvaranje odlagališta za proizvodnju vodika s niskim udjelom ugljika“. Popis uključuje razvoj infrastrukture za punjenje automobila i sudjelovanje u razvoju teško obnovljivih rezervi nafte i plina.

“Većina aktivnosti provest će se u idućih godinu i pol dana”, naglasio je Mišustin.





Strategija će pomoći riješiti niz važnih zadataka za razvoj zemlje: povećati proizvodnju nafte i plinskog kondenzata u Istočnom Sibiru, Dalekom Istoku i arktičkoj zoni, gotovo 5 puta povećati proizvodnju LNG-a, povećati udio vlastitih naprednih tehnologija.

Komentari

komentar





You may also like