Od naše dopisnice iz Pariza: FRANCUSKA TELEVIZIJA O BIJEGU MLADIH IZ HRVATSKE (Video)

Nakon pobjedonosnih fotografija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s hrvatskim nogometnim reprezentativcima (na privremenom radu u inozemstvu) i s hrvatskom Davis Cup reprezentacijom, francuska je javnost dobila priliku upoznati i tamnu stranu hrvatskog međunarodnog uspjeha.

Naime, udarni dnevnik francuske državne televizije (20 heures, France 2), sinoć, 28.11.2018.g. emitirao je fragment reportaže o egzodusu Hrvata koji je eskalirao nakon ulaska u EU.

Primamljiva turistička razglednica Hrvatske zaklanja pogled na besperspektivnost mladih u Hrvatskoj, koji masovno napuštaju državu. Već tijekom školovanja razmišljaju o odlasku kako bi izbjegli nezaposlenost (27%) i potplaćenost.

Trend slijede cijele obitelji  koje definitivno «okreću stranicu», pa prodaju kuće i imanja. Nemaju se namjeru vratiti.

U selima i gradovima gasi se život. Posebno u prostorima  koji su stradali tijekom hrvatsko-srpskog rata, gdje se vratio mir, ali ne i uvjeti za život.Podvlači se paralela: dok je francusko ruralno stanovništvo izašlo na ceste i već se 15 dana bori za bolje životne uvjete, glasno prozivajući vladajuće zbog pauperizacije koje je žrtva, hrvatsko stanovništvo napušta socijalnu bojišnicu i domove, a da nije pružilo otpor.

Ostaje otvoreno pitanje, hoće li hrvatski iseljenici naći sreću u Europi u kojoj raste netrpeljivost prema stranim radnicima. Jer, protivno uvriježenom mišljenju, Istočnjaci  (a Hrvati su stavljani u tu kategoriju) su uglavnom još manje poželjni od  imigracije s drugih kontinenata. Radi se o konkurentnoj kvalificiranoj i visoko kvalificiranoj radnoj snazi za koju Zapadnjaci vjeruju da je spremna preuzeti njihova radna mjesta za nižu plaću i bespogovorno ispunjavati sve zahtjeve poslodavaca.

https://www.france.tv/france-2/journal-20h00/802419-journal-20h00.html

Pogledati od 26:3O minute : « La fuite de la jeunesse »

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like