Od studenog se zaustavlja još jedan plinovod za EU

Od studenog prestat će opskrba plina Španjolskoj iz Alžira preko Maroka s obzirom kako od tada istječe ugovor o tranzitu kroz plinovod Magreb–Europe, pri čemu, prema podacima španjolskog operatera Enagas, Alžir ne namjerava produžiti ugovor. Zatvaranje jednog od dva plinovoda iz Afrike u Španjolsku prijeti smanjenjem opskrbe, a španjolski operater hitno je raspisao natječaje za opskrbu LNG-om.

Vijest je potvrdio i agencija S&P Global Platts navodeći kako Španjolci od studenog nisu uputili zahtjeve za plinom iz spomenutog plinovoda.

Dakle, možemo zaključiti kako Alžir neće obnoviti ugovor o marokanskom tranzitu i da će opskrbu zadržati samo kroz jedan plinovod – Medgas, navodi spomenuta agencija.

Podsjećamo: nedavno je eskalirao politički sukob oko Zapadne Sahare između Alžira i Maroka, a alžirski Sonatrach objavio je kako je izgradio spojni plinovod na Magreb-Europe (GME) za prijenos količina plina u plinovod Medgaz.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je kako je Madrid krajem rujna dobio jamstva od Alžira da će pokriti sve španjolske potrebe za plinom.

Prema navodima medija Eadaily, Alžir je izvijestio kako je povećao kapacitet Medgaz-a na 10,5 milijardi kubnih metara godišnje i da će projektni kapacitet plinovoda omogućiti opskrbu Španjolske s 3,66 milijardi kubnih metara u razdoblju studenim-ožujak.





Očito je da sada Španjolska može računati samo na opskrbu alžirskog plina u obliku LNG-a. To potvrđuje i sam operater Enagas.

U rujnu i listopadu održao je dva hitna natječaja za rezervaciju kapaciteta španjolskih LNG terminala – 45 tankera. Enagas izvještava da je aukcija bila uspješna i da se očekuje kako će u studenom pa do ožujka u Španjolsku stići 136 prijevoznika LNG-a, u usporedbi s 86 tankera u pet mjeseci prošle sezone grijanja. Razlika u 50 brodova omogućuje očekivanje da će potrošači dobiti dodatnih 4-5 milijardi kubičnih metara plina, a to je više nego što bi moglo nedostajati zbog prekida marokanskog tranzita, navodi Eadaily.

 





Komentari

komentar

You may also like