Odbijena kandidatura Gadafijevog sina na izborima u Libiji

Libijsko izborno povjerenstvo objavilo je u srijedu da je odbilo kandidaturu za predsjedničke izbore 24. prosinca Saifa al-Islama Gadafija, sina libijskog diktatora Moamera Gadafija koji je svrgnut i ubijen u ustanku “potpomognutim” od strane NATO-a, 2011. godine, prenosi AFP.

Saifa al-Islama Gadafija traži Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog “zločina protiv čovječnosti”. Podnio je svoju kandidaturu 14. studenoga i on je jedan od 25 kandidata koji su odbijeni, prema priopćenju Visokog izbornog povjerenstva (HNEC).

HNEC je objasnio da je njihove kandidature odbio na temelju više zakonskih tekstova kao i pisama koja su im uputili državni odvjetnik, načelnik kriminalističke policije i predsjednik Uprave za putovnice i državljanstvo.

Na opće iznenađenje, dok nije bilo poznato gdje se nalazi, Saif al-Islam (49) je predao svoju kandidaturu u Sebhi na jugu zemlje. Krajem srpnja je Saif al-Islam je u razgovoru za New York Times spomenuo mogućnost povratka u politički život.

Predsjednički izbori 24. prosinca i zakonodavni mjesec dana kasnije trebali bi označiti promjenu nakon kaosa i bratoubilačkih borbi nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. HNEC je objavio u utorak, kada je istekao rok za podnošenja kandidatura da se javilo 98 kandidata, među kojima dvije žene.

Gadafijev sin bio je najizgledniji pobjednik na izborima. Tko god da pobjedi na ovim izborim, ako se uopće održe, čekat će ga težak zadatak ujedinjavanja duboko podijeljene Libije.





Komentari

komentar

You may also like