Odgovor iz Moskve: Ako Rusiju izbacite iz SWIFT-a naftu ćete plaćati u koferima

SWIFT je međubankarski sustav razmjene podataka i plaćanja, na koji je povezano više od 11 tisuća organizacija u gotovo svim zemljama svijeta. Sjedište mu je u Bruxellesu. Posljednjih tjedana zapadni i ruski mediji često objavljuju kako bi Rusija mogla biti isključena iz SWIFT-a u sklopu mjera oštrijih sankcija protiv Moskve. S druge strane Rusija navodi kako se priprema i za taj scenarij tj. da razvijaju alternativu. Čelnici SWIFT-a već su više puta naglasili kako se protive njegovoj politizaciji i uključivanju u bilo kakve (geo)političke borbe. Ali i pored toga jasno je kako ipak nisu uspjeli izdržati pritisak Trumpove administracije i da su morali isključiti Iran iz svojih transakcija u sklopu oštrih američkih protuiranskih sankcija 2018. godine. Drugim riječima želje su jedno, a svemoć visoke politike nešto sasvim drugo.

Ovaj uvod bio je potreban radi slijedeće vijesti:

zastupnici u Europskom parlamentu (EP) pokrenuli su inicijativu za isključivanje Rusije iz međubankarskog sustava za prijenos podataka o SWIFT plaćanjima. To proizlazi iz nacrta rezolucije objavljenog na službenoj stranici Europskog parlamenta.

Uz to, autori dokumenta također su tražili zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 i odustajanje od uvoza ruske nafte i plina. Također se predlaže zamrzavanje europske imovine “oligarha bliskih ruskim vlastima” i ukidanje viza za iste.

Zapravo se radi o mjerama koje se predlažu u slučaju da se rusko “nakupljanje vojne prisutnosti razvije u invaziju Rusije na Ukrajinu”.

Istovremeno, zastupnici su izrazili žaljenje zbog trenutačnih odnosa između Europske unije i Rusije, zbog “agresije ruske strane” i “destabilizacije u Ukrajini”, kao i zbog navodnog neprijateljskog ponašanja Moskve i izravnih napada na države članice EU. Istodobno, tijekom rasprava parlamentarci nisu samo komentirali nacrt rezolucije, već su izrazili i vlastita mišljenja. Tako ima i drukčijih stavova iako su oni u manjini. Konkretno, francuski zastupnik Thierry Mariani, pozvao je svoje kolege da se, umjesto bacanja krivnje na Rusiju, pogledaju i napuste razmišljanja o SAD-u i hladnom ratu.





Ovdje treba podsjetiti i naglasiti kako odluka Europskog parlamenta ima samo savjetodavni a ne pravno-obvezujući karakter.

Zanimljiv je i neslužbeni odgovor iz Moskve na ovu inicijativu EP.

Tako je prvi zamjenik predsjednika odbora za međunarodne odnose Vijeća Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) Vladimir Džabarov, izjavio za RIA Novosti da će, ako se Rusiju isključi iz  SWIFT-a, Europska unija morati plaćati naftu u gotovini u koferima.





Europski parlament nazvao je „leglom rusofobije“ i tijelom koje nikad ništa ne odlučuje, a njegove rezolucije – dokumenti su bez pravne snage.

Ruski parlamentarac je upozorio da će ih, ako Europljani žele kupovati energetske izvore od Sjedinjenih Država, koštati jedan i pol puta više od ruskih.

“U Europskom parlamentu postoje političari s mentalitetom prošlog stoljeća, koji ne odgovara modernoj stvarnosti, oni čak ne poštivaju interese svojih zemalja”, zaključio je Džabarov.

Duhovitost ili istina – ili pak jedno i drugo, zaključite sami.

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like