Odgovor na američke carine: Kina naglo smanjila tečaj juana; pad na burzama

Kao što smo u našem jučerašnjem komentaru u rubrici „Gospodarstvo i financije“ i najavili kao mogućnost (vidi poveznicu ispod teksta), danas se i dogodilo: Kineska narodna banka oslabila je tečaj juana prema američkom dolaru za 0,6%, kao odgovor na jačanje američkog trgovinskog rata protiv Kine. Smanjenje vrijednosti juana jača kineski izvozni potencijal, a Peking računa da se na taj način mogu čak i u cjelosti kompenzirati gubici zbog uvođenja američkih carina. Tečaj juana oslabljen je s dosadašnjih 6,7954 na 6,8365 juana za jedan dolar.

Jačanje trgovinskog rata između dviju mega-ekonomija počinje utjecati i na tržišta. Prema informacijama Bloomberga, Washington je na pregovorima s Pekingom svo vrijeme upravo molio za očuvanje stabilnosti juana, pri čemu je otvoreno upozoravao Kinu kako bi slabljenje juana za sobom povuklo i nove američke carine na uvoz kineskih proizvoda.

Međutim, ovdje bismo dodali da su američke carine svejedno uvedene i bez prethodnog slabljenja juana, pa ovakva kineska reakcija ne bi trebala predstavljati preveliko iznenađenje, iako su brojni analitičari smatrali kako se Peking na nju neće odlučiti iz više razloga, o kojima smo više govorili u navedenom jučerašnjem komentaru.

Treba kazati i kako se juan jučer učvrstio nakon izjava Donalda Trumpa o tome da će trgovinski pregovori „biti vrlo uspješni“. Međutim uspjeh za Trumpa ne znači ujedno da je to uspjeh i za Kinu.

Također treba dodati kako su sinoć glavni američki tržišni indeksi demonstrirali najozbiljniji pad od početka godine nakon priopćenja kineskog Ministarstva financija o uvođenju carina na američke proizvode. Peking je objavio uvođenje carina za proizvode u vrjednosti od 60 milijardi dolara, s početkom primjene od 1. lipnja. Carine će se povećati za 2 493 vrste proizvoda iz SAD-a za 25%, za 1078 vrsta proizvoda na 20% i td. Većinom se odnose na američki poljoprivredni sektor – šećer, pšenicu, piletinu i puretinu.

U tjednom burzovnom trgovanju od 6. do 10. svibnja indeksi S&P i Nasdaq izgubili su 2,2% i 3%, pokazavši najlošije rezultate od prosinca 2018.g. U ponedjeljak, 13. svibnja, indeks Down Jones pao je za 2,4% na razinu od 25 324 boda, a S&P 500 snižen je za 2,4% na razinu od 2811 bodova. Nasdaq je izgubio čak 3,4%, došavši na razinu od 7647 bodova. Za te indekse radi se o najlošijim rezultatima od početka 2019.g.





U komentaru portala  MarketWatch potpredsjednica analitičkog centra Tax Foundation Nicole Kaeding izjavila je kako zaoštravanje američko-kineskog trgovinskog rata može dovesti do niveliranja (pzitivnog) učinka smanjenja poreza za američko gospodarstvo, koje je 2017.g. uvela Trumpova administracija.

Niz analitičara smatra kako se tekući pad može nastaviti pri nepostojanju bilo kakvih perspektiva riješenja trgovinskog sukoba. Glavni izvršni direktor konzalting tvrtke  Ladenburg Thalmann Asset Management Philip S. Blancato u intervjuu CNBC navodi, kako je navedeni pad „preludij za daljnji rast kolebanja, zaustaviti kojeg može samo obnavljanje pregovora“.

Kako Kina može odgovoriti na nove američke carine?





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like