Odgovor na ruske sankcijske protumjere: SAD prekida izdavanje viza u Rusiji na neodređeno vrijeme

Nakon što je početkom kolovoza SAD uveo nove sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, a Rusija ubrzo odgovorila velikim smanjenjem broja osoblja američke diplomatske misije u Rusiji, Washington je, sukladno najavama o odgovoru na taj ruski potez, jučer i donio odluku o svojoj reakciji na reakciju.

SAD od srijede na neodređeno vrijeme zaustavlja proceduru izdavanja viza na teritoriju čitave Rusije, a od 1. rujna vize će izdavati isključivo u zgradi američkog veleposlanstva u Moskvi.

Washington je i službeno takav potez objasnio kao odgovor na smanjenje broja američkog diplomatskog osoblja u Rusiji za 755 članova, koji će se zbog toga, od 1. rujna, kada ruska mjera stupa na snagu, smanjiti na 455 – koliki je broj i ruskog diplomatskog osoblja u SAD-u.

Američko veleposlanstvo u Rusiji je priopćilo kako će nova pravila važiti sve dok Moskva ne povuče svoju odluku, a da do tada, osim u veleposlanstvu u Moskvi, ruski građani mogu podizati vize i u američkim veleposlanstvima drugih zemalja u kojima je rok izdavanja kraći nego u onom moskovskom.  State Department je potvrdio kako su u tijeku pripreme za povratak američkih diplomata u Washington.

Nakon ove američke mjere Moskva je najavila kako će razmisliti o mogućim protumjerama nakon izučavanja najnovijeg američkog poteza, ali je odmah najavila kako neće „svaljivati zlo na američke građane“, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio da su se preračunali oni koji su mislili da će Rusija odgovoriti na identičan način. Kazao je kako su „američki autori ovih odluka htjeli izazvati nezadovoljstvo ruskih građana potezima ruske vlade“.

Hoće li se spirala međusobnog sankcijo-protusankcijskog  kažnjavanja Moskve i Washingtona  nastaviti u nedogled ili će se završiti ovim, ipak ne toliko oštrim američkim protumjerama kako su to i predviđali brojni analitičari s obje strane, ostaje tek za vidjeti. Međutim, i blage mjere, u kombinaciji s retorikom nepovjerenja i optužbi, jasno ukazuju na tendenciju prema dugoročno nepopravljivim odnosima dviju vojnih velesila, a što je suprotno željama ostatka svijeta, koji od te dvije države s pravom očekuje odgovornije ponašanje, sukladno njihovoj globalnoj ulozi i moći.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like