Odgovor Rusije na Zapadno uvođenje granične cijene ruske nafte. Kupujte rakiju, vunene deke, kotlove

Rusija priprema uzvratne mjere za ograničavanje cijene nafte od strane Zapada, izjavio je u ponedjeljak, 5. prosinca, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Odluke su u pripremi, ali, naravno, jedna stvar je ovdje razvidna – nećemo priznati nikakve gornje granice”, naglasio je glasnogovornik Kremlja čije riječi prenosi medij RIA Novosti.

Napomenuo je da će odluka zapadnih zemalja dovesti do destabilizacije svjetskih energetskih tržišta i da će se zato cijena ruske nafte promijeniti.

Također je dodao da ova situacija „neće utjecati na tijek ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini budući da rusko gospodarstvo ima sve što je potrebno da zadovolji potrebe povezane s njom“.

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev danas je na svom telegram kanalu objavio da će se nakon uspostavljanja “plafona” za rusku naftu „dogoditi nezamislivo s njezinim cijenama, što točno – nitko pouzdano ne zna, ali sigurno neće biti dobro za potrošače“.

Kazao je da je nevjerojatno kako čovječanstvo voli činiti iste greške, pokušavajući regulirati cijene zarad političke situacije. „Ti pokušaji uvijek završe nestankom proizvoda ili povećanjem cijena istog. … Tako će biti i s naftom, naravno, neće nestati, ali s cijenama će se dogoditi nezamislivo”, napisao je Medvedev. “Jedno je jasno – za potrošače neće biti dobro, to je sigurno. Pa neka se nabavljaju rakija, vunene deke i kotlovi. Još je to pred nama, zima je tek počela”, dodao je Medvedev u svom stilu.





Podsjećamo kako su danas na snagu stupile naftne sankcije EU uvedene Rusiji, a isto tako i gornja cijena na njezin izvoz morskim putom u iznosu od 60 dolara za barel. Za sada se, osim tzv. kolektivnog Zapada toj odluci EU, usvojenoj prošli tjedan na prijedlog grupe G7 sa summita u Madridu u lipnju ove godine – nisu priključile ostale zemlje svijeta – prije svega Kina i Indija kao glavni kupci ruske nafte.

Kako danas navodi spomenuti ruski medij, u budućnosti se očekuje revizija ove gornje granične cijene.

Kako je prošli tjedan izjavio zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, Moskva neće prihvatiti gornju cijenu nafte čak i ako bude morala smanjiti proizvodnju. Dodao je da su takva ograničenja zadiranje u tržišne instrumente pa će se suradnja nastaviti samo s onim kupcima koji su spremni raditi po tržišnim uvjetima.





Inače, Rusija je prije uvođenja sankcija bila glavni dobavljač nafte u EU, pokrivajući oko 20% njenih potreba.

Komentari

komentar

You may also like