Odgovor ruskog ministra: ruski plin je 4 puta čišći od američkog

Na maloprije objavljene riječi američke ministrice energetike Jennifer Granholm o ruskom plinu kao „najprljavijem na svijetu“ reagirao je zamjenik premijera Ruske Federacije Aleksandar Novak, kazavši kako je ruski plin, koji se u Europu isporučuje plinovodom Sjeverni tok, 4 puta ekološki prihvatljiviji od plina koji se u Europu isporučuje iz Sjedinjenih Država.

Jedan od kriterija za ekološku prihvatljivost je procjena ugljičnog otiska. To su emisije CO2 iz bilo koje aktivnosti, uzimajući u obzir izgaranje tradicionalnog goriva – u transportu ili u proizvodnji električne energije, bilo kojeg proizvoda, robe, usluge.

“Sada postoji velika pompa na temu ekološke prihvatljivosti ovog ili onog proizvoda”, kazao je Novak kao odgovor. Kazao je kako je čitava stvar potpuno obratna:

“Ruski plin koji se u Europu isporučuje Sjevernim tokom, prema raznim analitičkim i savjetodavnim agencijama, ima gotovo 4 puta manje ugljičnog otiska po kWh od plina koji se u Europu isporučuje iz Sjedinjenih Država. S tim što u Sjedinjenim Državama većina plina proizvodi se od stijena škriljevca pomoću hidrauličkog lomljenja (fracking tehnologija, op.GN.).” Gotovo polovica sve nafte u Sjedinjenim Državama proizvodi se na ovaj način.

Međunarodni ekolozi hidrauličko lomljenje definiraju kao „najbarbarskiju tehnologiju na svijetu“, koja se temelji na ubrizgavanju kemikalija u bušotine, što nanosi najveću štetu okolišu: kemikalije se miješaju s podzemnom vodom i truju okoliš, kazao je Novak i dodao da “Rusija posvećuje veliku pozornost osiguranju vodstva u okolišu i opskrbi naših partnera čistom energijom”.
Komentari

komentar

You may also like