Odgovor SAD-a Njemačkoj: LNG terminal može ali bez Sjevernog toka 2

Nastavljaju se američko-njemačke „igre“ oko plinovoda Sjeverni tok 2. Prije dva dana njemački medij Die Zeit izvijestio je kako je njemačka savezna vlada predložila SAD-u posao u zamjenu za odbacivanje sankcija protiv spomenutog plinovoda, konkretno, najavila je svoju spremnost na ulaganje 1 milijarde eura u izgradnju dvaju LNG terminala na njemačkom tlu za prijam američkog ukapljenog plina. Kao odgovor SAD bi trebao odobriti neometani završetak i eksploataciju Sjevernog toka 2 .

Danas se na tu temu novinarima oglasila glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus slijedećim riječima: „Pozdravljamo njemačku politiku oko diversifikacije izvora dobivanja energenata, međutim pregovori ne smiju biti vezani sa sudbinom Sjevernog toka 2. SAD istupaju protiv toga projekta, ne zato što žele prodavati Njemačkoj više svoga plina.“ Washington to čini jer smatra kako taj plinovod prijeti europskoj energetskoj sigurnosti i daje Rusiji još jedan instrument za politički pritisak na europske zemlje, prije svega na Ukrajinu, kazala je Ortagus.

Podsjećamo: aktualna „afera Navalny“ pokrenula je snažne političke i medijske pritiske u Njemačkoj na vladu kancelarke Angele Merkel da zaustavi izgradnju Sjevernog toka 2. Ako se to na kraju i dogodi, Angeli Merkel ova bi afera s trovanjem Navalnog značila i „savršeni alibi“ da iz čitavog ovog „cirkusa“ s plinovodom Sjeverni tok 2, koji traje već predugo i gdje se snažni američki pritisci na Njemačku odavno više niti ne skrivaju, izvuče „neokaljanog obraza“ i krivnju elegantno prebaci na rusku stranu, s obzirom da je sama još „do jučer“ snažno zagovarala njegov dovršetak.  Još ništa nije odlučeno ali niti jedan od samo dva moguća ishoda ove „geopolitičke trakavice“ više ne bi predstavljao nikakvo iznenađenje.

Zoran Meter: Cirkus zvan „Novičok“ i njegove geopolitičke posljedice

 





Komentari

komentar

You may also like