Odgovor SAD-a ruskom MO na incident: štitit ćemo slobodu plovidbe i u Zaljevu Petra Velikog!

Foto: en.wikipedia

Jutros smo objavili vijest o incidentu u Zaljevu Petra Velikog u Japanskom moru, kada je, prema verziji ruskog Ministarstva obrane, američki razarač USS John McCain (DDG-56) narušio granice ruskog teritorija i ušao 2 kilometra u dubinu njihovog teritorijalnog mora. Na tu aktivnost američkog broda upozorenjem je reagirao ruski brod Admiral Vinogradov iz Tihooceanske flote nakon čega je američki razarač napustio ruske i uplovio u međunarodne vode, kazano je u priopćenju ruskog MO (vidi poveznicu ispod teksta).

Na isti se događaj danas oglasilo i zapovjedništvo američke 7. flote, izjavivši, kako je njihov razarač USS John McCain (iz sastava udarne grupacije brodova na čelu s nosačem zrakoplova USS Ronald Reagan (CVN-76), naoružan navođenim raketama Arleigh Burke, op. GN.) „potvrdio pravo i slobodu plovidbe, osporavajući pretjerane ruske morske pretenzije“ u toj zoni. „Ta operacija, o slobodi plovidbe (FONOP) zaštiti prava, slobode i zakona o korištenju mora usvojenih od strane međunarodnog prava, osporava pretjerane morske pretenzije Rusije“, kazano je u zapovjedništvu američke 7. flote.

Američka se strana poziva na dokument iz 1984. g., prema kojemu je „SSSR objavio sustav ravnih početnih linija uz duž svojih obala, uključno i ravnu početnu liniju, koja Zaljev Petra Velikog definira kao unutarnje vode“.

„Ta zatvarajuća linija duga 106 morskih milja nije u skladu s međunarodnim pravom iz Morske konvencije o razgraničenju zaljeva. Označivši tu zaključnu liniju, SSSR je želio polučiti više unutarnjih voda i teritorijalnog mora od svoje obale, nego što na to ima pravo suglasno međunarodnom pravu. Rusija je nastavila to isto“, kazano je u zapovjedništvu američke 7. flote. Rečeno je također, kako su, provodeći ovu operaciju, SAD demonstrirale da te vode nisu rusko teritorijalno more i da se SAD ne slažu da je Zaljev Petra Velikog „povijesna uvala“ u skladu s međunarodnim pravom.

Sjedinjene Države nastavit će s operacijama u skladu s međunarodnim pravom i “letjet će, ploviti i raditi svugdje gdje je to dozvoljeno“ tim istim pravom, neovisno o mjestima bilo čijih morskih pretenzija, kazano je u istom priopćenju.

Drugim riječima, SAD, osim s Kinom, na Dalekom istoku otvaraju i nove (stare) sporne morske točke i s drugom vojnom velesilom toga prostora – Rusijom. Bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek zbivanja s obzirom da je u ovoj „igri“ itekako prisutan element ugleda, kako u očima domaće tako i svjetske javnosti. Ali nedvojbeno je kako SAD u ovoj „igri“ živaca imaju prednost s obzirom da se pozivaju i oslanjaju na važeće međunarodne pravne norme. A to, kakve su one, tko ih je donio i jesu li u interesima baš svih strana posve je drugo pitanje. Zato je teško očekivati kako će Rusija, dobro znajući o čemu se tu radi, ići na krajnje zaoštravanje stanja s SAD-om po ovom pitanju, iako, s obzirom na sadašnju ukupnu globalnu geopolitičku sliku, više ništa ne može biti isključeno.

 

Američki vojni brod narušio rusku granicu

Komentari

komentar

You may also like