Odgovor SAD-u: EU prestaje plaćati iransku naftu dolarima

Europska unija namjerava prijeći s dolara na euro pri plaćanju isporuka iranske nafte, priopćila je u srijedu, 16. svibnja, ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na diplomatski izvor u Bruxellessu.

Dvije strane rade na nastavku trgovine naftom, plinom i naftnim proizvodima; efektivnim bankovnim transakcijama, nastavku suradnje s Iranom u sferi zračnog, pomorskog i kopnenog prometa, kao i o omogućavanju kreditnih aranžmana. Praktična riješenja planiraju se razraditi tijekom nadolazećih tjedana.

19. i 20. svibnja u posjet Iranu treba stići povjerenik Europske unije za energetiku i klimu Miguel Arias Canete. Prema izjavi Europske komisije, cilj posjeta je „razmatranje suradnje između Irana i Europske unije u sferi energetike“ u okviru potvrđene privrženosti  EK sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

Podsjećamo: jučer, nakon sastanka s iranskom delegacijom na čelu s ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom, povjerenica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, izjavila je, kako je „eurotrojka“ – Velika Britanija, Francuska i Njemačka, dala čvrstu potporu nuklearnom sporazumu s Iranom i kako su s tom državom dogovorili razradu programa potpore i učvršćenja gospodarskih veza kao odgovor na povlačenje SAD-a iz Sporazuma.

Intenzivirat će se kontakti na svim razinama za razvoj veza u sferi ekonomije, a inicirane su i ekspertne konzultacije, kazala je Mogherini nakon završetka razgovora u Bruxellessu. Također je izrazila žaljenje zbog američkog jednostranog povlačenja iz Sporazuma i izjavila kako EU prizanaje da je ukidanje sankcija povezanih s nuklearnim  programom i normalizacija trgovinskih i gospodarskih odnosa s Iranom, temeljni dio Sporazuma.

 
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like