Odluka suda EU je „pljačka“ na koju Poljska neće pristati

Odluka Europskog suda pravde da od Poljske uzima 500 tisuća eura za svaki dan vađenja ugljena u rudniku Turow u blizini češke granice “pljačka je” na koju Varšava neće pristati. To je izjavio zamjenik poljskog ministra pravosuđa Marcin Romanovsky, a objavljuje Eadaily.

Bit sukoba je u sljedećem: Češka Republika je u veljači 2021. podnijela tužbu Europskom sudu pravde protiv Poljske u svezi proširenja rudnika ugljena Turow u Bogatynu, u vojvodstvu Dolnośląskie, na granici s Češkom. Prema češkoj strani, rad tog ugljenokopa onemogućuje češkim poljoprivrednicima pristup vodi i nanosi značajnu štetu okolišu. Sutkinja EU Rosario Silva de Lapuerta stavila se na stranu Češke, odlučivši financijski kazniti Poljsku.

Zamjenik ministra pravosuđa Poljske Marcin Romanovsky oštro je reagirao na presudu. Na blogu je napisao:

“Ovo čak nije niti ucjena! Ovo je sudska pljačka i krađa usred bijela dana. Nećete dobiti niti centa.”

Drugi visoki poljski dužnosnik, zamjenik ministra klime i okoliša Jacek Ozdoba kazao je kako nema pravnih osnova za izvršenje sudske odluke, što znači da nitko neće zatvoriti rudnik Turow (rudnik ugljena Turow već je službeno obavijestio javnosti da nastavlja raditi kao i obično).

“Nema pravne osnove. Ovu odluku… donijela je jedino španjolska sutkinja poznata po svojoj opsesiji Poljskom”, izjavio je zamjenik ministra.





Ništa manje emotivno nije govorio ni Kazimierz Smolinsky, zamjenik poljskog Seima iz vladajuće stranke Pravo i pravda . Pojašnjavajući da je ovo najveća novčana kazna u povijesti Europske unije, zastupnik je na Twitteru napisao:

“Politička kazna koju je izrekao Europski sud neće nas slomiti. Interesi Poljske i Poljaka najvažniji su nam i nećemo kleknuti pred političkim sudom za nepravdu u Bruxellesu”, izjavio je zastupnik.

 





Komentari

komentar

You may also like