Odluke o Sjevernom toku 2 nema do sredine iduće godine

Njemačka savezna mrežna agencija (BNA) izvijestila je o vremenu donošenja odluke o certificiranju plinovoda Sjeverni tok 2, prenose mediji.

Kako prenosi Reuters, šef njemačkog regulatora Jochen Homann istaknuo je da će se postupak nastaviti kada se relevantni dokumenti predoče tom tijelu.

“Nemamo ih pri ruci”, objasnio je šef BNA, koji kaže, kako se nakon odluke njemačkog regulatora ona prosljeđuje na mišljenje Europskoj komisiji.

Podsjećamo kako EK nema pravo odbaciti rješenje njemačkog regulatora ali može odugovlačiti sa svojim odgovorom za što ima pravo do 4 mjeseca. Njemački regulator sada čeka dokumentaciju tvrtke operatera spomenutog plinovoda North Stream 2AG sa sjedištem u Švicarskoj koja, sukladno traženju njemačke strane, otvara tvrtku-kćer u Njemačkoj koja će upravljati dionicom plinovoda u njemačkim teritorijalnim vodama. To je posljednji zahtjev njemačkog regulatora koji North Stream 2 AG mora ispuniti i što je već pokrenuo.

Međutim, ovo otezanje s certifikacijom, koje je prije svega povezano s geopolitičkim zaoštravanjem sukoba između Zapada i Rusije, može imati dodatne posljedice po ionako teško energetsko stanje u Europi.

Tako njemački medij Handesblatt danas piše slijedeće:
Čelnik Udruge operatera skladišta prirodnog plina u Inicijativa Erdgasspeicher (INES) Sebastian Bleschke najavio je smanjenje rezervi plina u Njemačkoj na rekordnu razinu.

U Njemačkoj je razina skladišnog kapaciteta pala na povijesno niske razine od 59 posto, izjavio je Bleschke.

“Budući da je prava zima tek pred nama, svakako je potrebno biti oprezan s relativno malim zalihama”, kazao je Bleschke. “Ako se povlačenje nastavi kako je u ovom trenutku, razina skladišta će u veljači biti vrlo niska”, upozorio je direktor INES-a.

 
 

Komentari

komentar

You may also like