Odmah brojne promjene: Biden zaustavio gradnju zida na granici, pristupio Pariškom sporazumu

Američki predsjednik Joe Biden je, ubrzo po stupanju na dužnost, potpisao 15 obvezujućih uredbi kojima je poništio brojne politike svoga prethodnika.

Biden je jednom uredbom vratio SAD u Pariški sporazum o klimi, iz kojega je Trump 2017. povukao SAD. Odluku o povratku u Pariški sporazum pozdravili su Europska unija i UN.

Novi američki predsjednik također je obustavio gradnju zida na granici s Meksiko, što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja Donalda Trumpa na izborima 2016.

Oštra ograničenja imigracije i putovanja u SAD iz više većinski muslimanskih zemalja, što je Trump uveo 2017., također su ukinuta.

Biden je također potpisao izvršnu uredbu kojom se uvodi obveza nošenja maske i distanciranja u saveznim zgradama i teritorijima pod kontrolom savezne vlade. Također je sada obvezno nošenje maske prilikom putovanja iz jedne u drugu saveznu državu.

Poništeno je i Trumpovo prekidanje veza sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), za koju je Trump tvrdio da je institucija pod kineskom kontrolom. Biden je poslao dr. Anthonyja Faucija da sudjeluje na godišnjem sastanku upravnog odbora WHO-a u četvrtak.





Glasnogovornica Bijele kuće Jene Psaki kazala je da će u “narednim danima i tjednima biti objavljene dodatne izvršne uredbe” kojima se adresiraju “izazovi” i ispunjavaju obećanja koja je Biden dao Amerikancima.

Očekuje se da će Biden ubrzo ukinuti zabranu služenja vojnog roka za transrodne osobe te da će poništiti blokadu financiranja programa u drugim zemljama povezanih s pobačajem, što je učinila Trumpova administracija.

 





Komentari

komentar

You may also like