Odnosi EU i Kine su sve lošiji u svim područjima osim u trgovini

List South China Morning Post izvijestio je, pozivajući se na visoke izvore u Pekingu, da su njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijeri Italije i Španjolske, Mario Draghi i Pedro Sanchez, bili pozvani u Peking na razgovore, ali  su odbili odazvati se na poziv. Peking nije službeno potvrdio da se ovo dogodilo, dok su europske prijestolnice odbile komentirati navodno odbijanje poziva.

Odnosi Kine i Europske unije u stalnom su padu već nekoliko godina, unatoč rastućoj ulozi Kine u europskoj trgovini, istaknuo je za medij Vedemosti ruski analitičar Vasilij Kašin, ravnatelj Centra za  europske i međunarodne studije. Prema stručnjaku, faktori koji zahlađuju odnos su nezadovoljstvo Europske unije kineskom industrijskom i trgovinskom politikom koja se temelji na protekcionizmu, kao i spajanje europske i američke politike oko Azije, potaknute pritiskom Washingtona. Posljednjih godina EU je sve glasnija u kritiziranju Kine zbog ljudskih prava, situacije u Južnom kineskom moru i oko Tajvana, dok je odgovor Kine sve oštriji.

Ishod nedavnog summita NATO-a, na kojem je Kina opisana kao izazov za savez, dodatno je pogoršao odnose. Međutim, iznimno visoka razina ekonomske međuovisnosti zasad sprječava kolaps veza. Odnosi između Europe i Kine nastavit će se pogoršavati u budućnosti, ali trgovinske veze neće propasti jer je za Kinu važno održati gospodarsku i društvenu stabilnost i nastojat će izbjeći ozbiljnu konfrontaciju.

Jučerašnji trgovački pregovori sugeriraju upravo ovakav ishod. U devetoj rundi trgovinskog i gospodarskog dijaloga između EU-a i Kine održanih jučer, kineski potpredsjednik Liu He i izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis održali su “pragmatične”, “iskrene” i “učinkovite” rasprave, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine u izjavi. Kina je pristala koordinirati gospodarsku politiku s Europskom unijom, liberalizirati trgovinu i ulaganja te dodatno otvoriti svoj financijski sektor, ali je šutjela o investicijskim sporazumima zamrznutih zbog sporova oko ljudskih prava, geopolitike i rata u Ukrajini, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like