Odnosi Irana i Venezuele produbljuju se posljednih godina

Iranski ministar obrane, brigadni general Mohammad Reza Ashtiani, koji predvodi dvodnevni 9. sastanak Iransko-venezuelanske zajedničke komisije za gospodarsku suradnju koja je u tijeku u Teheranu, rekao je: “Islamska Republika Iran i Venezuela kao dvije neovisne zemlje s bliskim i zajedničkim stajališta o mnogim regionalnim i međunarodnim pitanjima kao što su neovisnost, pravo na samoodređenje, multilateralizam i potreba suočavanja s opresivnim sankcijama, razvijaju suradnju u znanstvenim, gospodarskim, industrijskim , poljoprivredne, energetskim i kulturnim dimenzijama”, prenosi ga iranski Mehr.

“Iranu čini zadovoljstvo što je domaćin ovog velikog gospodarskog događaja i smatramo ga prilikom za proširenje strateških odnosa između dviju zemalja, kao i za proširenje gospodarske i trgovinske suradnje u raznim područjima između javnog i privatnog sektora dviju zemalja”, dodao je. Deveti sastanak iransko-venezuelanske Zajedničke komisije za gospodarsku suradnju pokušava povećati opseg trgovinskih odnosa između dviju zemalja u kontekstu gospodarske diplomacije, strateških prednosti i interakcije, posebno oko metoda suočavanja s represivnim sankcijama, rekao je.

“U ovoj smo godini održavali ekskluzivan sajam Islamske Republike Iran u području znanosti, tehnologije i industrije u gradu Caracasu, a na sajmu je došlo do potpisivanja brojnih tehnoloških sporazuma između dviju strana. Odnosi između Irana i Venezuele rasli su u okviru 20-godišnjeg razvojnog plana dviju zemalja pod vodstvom predsjednika dviju zemalja, istaknuo je, dodavši da će veća koordinacija i sinergija između različitih sektora dvije će zemlje otkloniti postojeće prepreke. Zbog daljnjeg razvoja odnosa su uspostavili i posebno povjerenstvo.

Dakako, ove dvije zemlje povezuje otpor onome što zovu “hegemonijom SAD-a”, a zajedničke su im i goleme zalihe nafte. Krajem 90-tih odnos s Iranom je krenuo ozbiljnije graditi Hugo Chavez, a njegovu politiku je nastavio idući predsjednik Nicolas Maduro. Predstavnici zemalja se često međusobno posjećuju, a ove godine, u lipnju, je potpisan i 20-togodišni sporazum o suradnji. Između Teherana i Caracasa je tada uspostavljena direktna zrakoplovna linija. Detalji sporazuma nisu javno objavljeni, ali stranice koje bilježe transport brodova tankera ukazuju na veći promet između zemalja. Ipak, u 2021. bilateralna trgovina, barem službeno, iznosila je prilično neznačajnih 122 milijuna dolara. Međutim, i to je znatno više od trgovinske razmjene od samo 189 000 dolara iz 2001. Za očekivati je mnogo veći promet u 2022. i narednih godina.

Komentari

komentar





You may also like