Odnosi SAD-a i Kine nikada lošiji još od doba Nixona, tvrdi ex-guverner američkog FRS

Odnosi SAD-a i Kine sada su „vjerojatno isto toliko loši“, kako je to bilo prije nego li je administracija Richarda Nixona popravila odnose s Pekingom prije više od četiri desetljeća. Izjavio je to bivši guverner američkog Federalnog rezervnog sustava (Federal Reserve System)  i član uprave te financijske institucije od 2006. do 2011.g. Kevin Warsh, u svom intervjuu za CNBC.

„Mi se susrećemo s rizikom stvarnog hladnog rata“ između dviju država s najvećim ekonomijama na svijetu“, kazao je Warsh i dodao, kako „posljednjih 30 godina mi živimo i dišemo globalizaciju, kao neku neizbježnu silu“.

„Mi se, vjerojatno, nalazimo na granici potpuno novih odnosa s Kinezima. Nalazimo li se na početku 10-ogodišnjeg ili 20-ogodišnjeg hladnog rata? To će imati goleme posljedice za ekonomiju“, izjavio je američki financijski stručnjak.

On, također, smatra, kako se veze između dviju zemalja pogoršavaju na razini vlada i biznisa. „Za pet do deset godina mi ćemo vidjeti dva pola: kinesko-centrični i američko-centrični svijet. A (druge) ekonomije i države morat će se priključiti k jednom od njih“, izjavio je Warsh. (pogledaj jučerašnji komentar  Geopolitika Newsa, koji je na identičnom tragu: https://www.geopolitika.news/intervjui/komentari/sto-mozemo-ocekivati-dok-sad-izlaze-iz-medunarodnih-sporazuma-a-trump-odbacuje-globalizaciju/.

Warsh dalje navodi, kako odnosi SAD-a i Kine nisu uvjetovani samo politikom Donalda Trumpa i da će „tko god bio na njegovom mjestu imati nove odnose s Kinom“.

„Odnosi supersila sastoje se ne samo od toga koliko vi kupite zrakoplova Boeing. Radi se o temeljnim interesima“, navodi Warsh, pretpostavljajući kako je sadašnji trgovinski rat samo dio ideoloških razlika između komunističke Kine i demokratskih Sjedinjenih Država.
„Smatram kako (kineski predsjednik Xi Jinping) i predsjednik Trump moraju održati veliki summit između velikih država. Za to je nužno da dvije strane žele provesti tu raspravu“, navodi dalje Warsh u svom intervjuu.





Podsjećamo: najnovije zaoštravanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine dogodilo se prošloga tjedna, kada su SAD uvele 10%-tne carine na kineske proizvode u iznosu od 200 milijardi dolara. Kao rezultat tog poteza, ukupna cijena tih ocarinjenih proizvoda porasla je za 250 milijardi dolara. Peking je odgovorio uvođenjem carina na američke proizvode u iznosu od 60 milijardi dolara, povisivši time njihovu ukupnu cijenu za 110 milijardi dolara. Osim toga, američki predsjednik Donald Trump nije isključio uvođenje dodatnih carina na kineske proizvode u iznosu od 267 milijardi dolara. Time bi, praktički, bio ocarinjen cjelokupni kineski izvoz u SAD u 2017. godini. Što se tiče carina, SAD imaju veće mogućnosti za njihovo uvođenje, s obzirom na puno veći američki uvoz iz Kine nego što je to kineski uvoz američkih proizvoda. Međutim, Peking ima dodatne mogućnosti odgovora – uvođenjem carina na najosjetljivije sektore američkog gospodarstva, poput energenata, poljoprivrednih proizvoda, automobila i zrakoplova, ali i pojačanim korištenjem dedolarizacije svoje trgovine, kao i manipulacija valutnim tečajevima. Osim toga, ne smiju se zanemariti niti sigurnosni i vojni aspekti kineskih odgovora, koji se odnose na širi azijski prostor, od Afganistana na zapadu, do spornih teritorija na istoku kontinenta, prije svega u akvatoriju južnokineskog mora ali i na Korejskom poluotoku. Sve to skupa može dramatično pogoršati odnose dviju država, pa bih se, svakako, složio s ocjenom Kevina Warsha o nužnosti američko-kineskog summita na vrhu, jer je već i sada jasno kako se niti jedna od strana ne želi povući pod pritiscima one druge. A njihov bi sukob imao globalne katastrofalne posljedice, poglavito zbog nemogućnosti ostajanja po strani i ostalih svjetskih sila, kao i utjecaja na ukupno svjetsko gospodarstvo.

Što možemo očekivati dok SAD izlaze iz međunarodnih sporazuma, a Trump odbacuje globalizaciju?





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like