Odnosi SAD-a i Turske najlošiji od doba ciparske krize 1974.

Američko Ministarstvo obrane potvrdilo ie da je Ankara dobila službenu obavijest o isključenju iz proizvodnje lovaca pete generacije F-35, izjavila je sinoć glasnogovornica Pentagona Jessica Maxwell.

Objasnila je kako je ova odluka povezana s turskom kupnjom ruskog protuzračnog raketnog sustava S-400 Triumf i da se američki položaj po tom pitanju nije promijenio jer su sustavi „S-400 nespojivi s F-35“.

Službenu obavijest Ankare jučer je objavila turska agencija Anadolu, naglašavajući da je Washington potpisao memorandum o proizvodnji spomenutih borbenih zrakoplova s još sedam partnera: Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Italija, Kanada, Nizozemska i Norveška.

Podsjećamo: ova je odluka samo najbolji pokazatelj ukupnog srozavanja američko-turskih odnosa. Dovoljno je napomenuti da, osim nje, po Ankaru uskoro dolazi još jedan neugodan udarac sa strane Washingtona. Predsjednik Joe Biden, koji, uzgred, još uvijek nije nazvao turskog kolegu  Erdogana a to je do sada učinio s preko 50 svjetskih vođa, u subotu će objaviti priznanje o genocidu nad Armencima, koji Turska kategorički odbija priznati a državama koje to učine prijeti prekidanjem diplomatskih odnosa. Nije to samo stvar načela, ponosa i sl. Stvar je puno delikatnija, a odnosi se na moguće tursko plaćanje velikih financijskih odšteta potomcima žrtava genocida kroz pokretanja sudskih tužbi.

Drugim riječima, nećemo pogriješiti ukoliko kažemo kako su odnosi između Sjedinjenih Država i Turske trenutačno na najnižoj razini još od 1974. godine i izbijanja opasne ciparske krize.
Međutim, pričekajmo još ipak malo s konačnim zaključcima. Prema navodima izvora na koje se poziva američki medij The Wall Street Journal, konačna odluka o Bidenovom priznanju genocida ipak još nije donesena, a Biden se može ograničiti na službenu izjavu.

 

Naravno, to neće previše pomoći ukupnom tonu međusobnih odnosa, ali bi, ako diplomacija proradi na način kako to Washington želi (a prijetnje ovakvoga tipa poput priznanja genocida nisu puštene u opticaj bez veze, primjerice, turska lira već „drhti“ u iščekivanju Bidenovih riječi), Ankara mogla obećati određene promjene u svom dosadašnjem ponašanju koje iritira SAD.

Međutim to su za sada samo spekulacije, a o njima ćemo više moći govoriti tek ako se ostvare.

 

Komentari

komentar
You may also like