Određen rok za dovršetak plinovoda „Sjeverni tok 2“

Ruski podmorski plinovod „Sjeverni tok 2“, koji dnom Baltičkog mora treba povezivati Rusiju i Njemačku, krajem prošle godine susreo se s problemom američkih sankcija, zbog kojih je u siječnju obustavljenja daljnja izgradnja u njegovoj završnoj fazi – preostalo je, naime, za izgraditi još svega 80-ak kilometara jedne i 110 kilometara druge cijevi kroz danske morske vode, što se planiralo dovršiti u roku od 20-ak dana.

Prema danas pristiglim vijestima, većinski vlasnik plinovoda – ruska tvrtka „Gazprom“, i službeno je odredila konačni rok dovršetka spomenutog plinovoda, koji je proteklih godina izazivao brojne kontroverze i gdje su njegovi pobornici isticali primarni ekonomski karakter plinovoda, a njegovi protivnici onaj geopolitički, navodeći, kako će on Europsku uniju učiniti još više ovisnom o Rusiji i ruskom plinu.

Kako je navedeno u službenoj prezentaciji „Gazproma“, pripremljenoj za Dan investitora u New Yorku, „puštanje u rad“ plinovoda „Sjeverni tok 2“ bit će „krajem 2020. godine“.

Dakle, bit će to gotovo godinu dana kasnije od prvotnog investicijskog plana. Naime, zbog prijetnji dolaska pod udar američkih sankcija, iz poslova polaganja plinovodnih cijevi u samoj završnoj fazi izgradnje „Sjevernog toka 2“ povukla se švicarska tvrtka „Allseas“ – vlasnik najvećeg broda-cjevopolagača na svijetu „Pioneering Spirit“  i njegove manje inačice „Solitaire“, koji su izvodili spomenute radove u danskim vodama Baltičkoga mora. Umjesto njih, u zonu radova u Baltičko more „Gazprom“ će morati poslati svoj brod-cjevopolagač „Akademik Chersky“ koji je sada angažiran na radovima na ruskom Dalekom istoku.

„Rat za EU nezavisnost“: izvođači radova „Sjevernog toka 2“ obustavili izgradnju zbog sankcija SAD-a

 

Komentari

komentar

You may also like