Održan sastanak ruskog tajnika za nacionalnu sigurnost i pomoćnika predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost

Tijekom današnjeg razgovora s novinarima, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je kako popis pitanja o kojima će se raspravljati na predstojećem sastanku predsjednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Država, Vladimira Putina i Josepha Bidena, još nije određen.

Međutim, Kremlj vjeruje da će problem stabilnosti i kontrole naoružanja definitivno biti na dnevnom redu (info: Interfax).

Sinoć je održan sastanak tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa i pomoćnika predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost Jacoba Sullivana, tijekom kojeg se razgovaralo o širokom spektru pitanja, priopćeno je.

U spomenutom ruskom Vijeću sigurnosti navedeno je kako se prioritet daje pitanjima strateške stabilnosti.

“Izraženo je uvjerenje da se obostrano prihvatljiva rješenja mogu razviti u brojnim područjima”, objavljeno je na kraju razgovora.

Podsjećamo: još uvijek nema definitivne potvrde o održavanju američko-ruskog summita na vrhu. Nije određeno niti mjesto niti vrijeme njegovog održavanja, a kako vidimo, iako se napori za isto ulažu s obje strane još od početka travnja ove godine, još nisu utvrđene niti teme mogućih razgovora.





Drugim riječima, malo je konkretnih područja u kojima dvije strane danas mogu pronaći zajednički jezik i interes. Zato se sva priopćenja o tome obično svode na moguću raspravu po pitanjima tzv. strateške stabilnosti. A što se krije iza te sintagme, s obzirom da strateška stabilnost za jednu stranu ne znači nužno to isto i za drugu, još nitko ne zna. Čitavu stvar dodatno kompliciraju i stalna uvođenja novih američkih sankcija od strane Bidenove administracije i ruskih protusankcija. Ma koliko god i jedne i druge bile puno više kozmetičke nego konkretne i po nacionalne interese osjetljive i štetne prirode (poput protjerivanja diplomata ili prošlotjednih američkih sankcija protiv nekoliko ruskih brodova i tvrtki koje sudjeluju u radovima na dovršenju plinovoda Sjeverni tok 2), samo njihovo postojanje u informacijskom smislu i u smislu stvaranja povoljnijeg ozračja (o pozitivnom se niti u načelu ne može govoriti) djeluje negativno i obeshrabrujuće.

Ali bez obzira na to, do tog će summita vjerojatno doći, pa makar dvojica predsjednika samo zajedno sjeli i popili kavu, čaj, votku ili whisky. Jer jednostrano odustajanje bilo koga od njih imalo bi negativan odjek u svjetskoj javnosti, u smislu, da je baš on taj koji nije zainteresiran za stabilizaciju stanja međusobnih odnosa, o kojima ovisi i stabilnost čitavog svijeta.

Komentari

komentar





You may also like