Održan sastanak ruskog Vijeća sigurnosti; sutra „dan velikih promjena u Venezueli“?

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak, 30. travnja, predvodio je sastanak ruskog Vijeća sigurnosti. Teme razgovora bile su Putinovi prošlotjedni pregovori sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Vladivostoku, održani uoči službenog posjeta ruskog čelnika Kini, kao i najnovije stanje u Venezueli, koje je zaoštreno potezima samoproglašenog predsjednika Juana Guaida uoči najavljenog sutrašnjeg, najvećeg u povijesti oporbenog posvjeda u Caracasu, kojeg je Guaido označio kao start „završne faze operacije Sloboda“, usmjerene na svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura.  

Danas je iz Washingtona stiglo priopćenje kako predsjednik SAD-a Donald Trump s pozornošću prati najnovije događaje u toj karipskoj zemlji, u kojoj je jutros grupa vojnika željela izvršiti državni udar.

Danas se, također, javnosti obratio i venecuelanski ministar obrane Vladimir Padrino Lones, izjavivši, kako je pobunjenička grupa pod vodstvom Juana Guaida jako mala i da oružane snage izražavaju svoju odanost Ustavu i zakonitom predsjedniku Maduru.

I dok je predsjednik Kolumbije u utorak, 30. travnja, pozvao venecuelansku vojsku i narod na svrgavanje Madura i pružanje potpore Juanu Guaidu (vidi link ispod teksta), danas su se oglasile i dvije najveće regionalne saveznice Venezuele – Kuba i Bolivija.

Bolivijski predsjednik Evo Morales pozvao je sve latinskoameričke zemlje na osudu pokušaja državnog udara, pri čemu je osudio SAD za „provociranje nasilja i smrti u Venezueli“.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigez izrazio je potporu Madurovoj vladi i osudio „agresiju SAD-a“.
U svakom slučaju, Geopolitika News nastavlja pratiti najnovije događaje u toj zemlji , kao i one najavljene za sutra, koje je Juan Guaido već nazvao „danom velikih promjena“ u Venezueli.

Finalna faza „Operacije sloboda“: počela pobuna venecuelanske vojske?!

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like