Odustaje li Turska od razmještaja ruskih S-400?

Turska kupnja ruskih protuzračnih sustava S-400 Triumf ne prestaje izazivati pozornost turske i svjetske javnosti. Radi se o suvremenom obrambenom vojnom sustavu čijoj su se nabavi od strane Ankare oštro protivilI (i to još uvijek čine) SAD i NATO savez, tvrdeći da bi on mogao negativno utjecati na sigurnost američkih zrakoplova 5. generacije F-35. U ruskim medijima pojavile su se informacije da je nakon nedavnog testiranja sustava S-400 Turska zaključila da je su oni bili neučinkoviti i da je pogriješila s njihovom kupnjom.

Maloprije je na tu temu ruska agencija RIA objavila vijest, pozivajući se na „diplomatski izvor u Ankari“, u kojoj se navodi kako navedena informacija nije istinita.

U svakom slučaju i sama pojava ove informacije u ruskim medijima i potreba za njenim opovrgavanjem sama je po sebi dovoljno intrigantna. Zato ćemo pričekati, hoće li se na istu temu oglasiti i turski mediji odnosno nadležne institucije. Jer nije nikakva tajna kako Washington vrši snažni pritisak na Ankaru da odustane od planiranog razmještaja ruskih sustava na turskom teritoriju, kao što nije tajna da Ankara njihov razmještaj još nije pokrenula usprkos najavama i samog predsjednika Erdogana da će to učiniti još u proljeće ove godine.

Podsjećamo kako je i Indija proteklih godina bila izložena sličnim pritiscima SAD-a da odustane od kupnje ruskih S-400 ali je to svejedno učinila i prošle ih godine dobila, a američki su pritisci utihnuli. Međutim Indija je ipak jedno, a Turska nešto sasvim drugo: i po pitanju velilčine, i s obzirom na činjenicu da Indija nije članica NATO saveza. Nemali je broj analitičara odavno tvrdio kako je posjedovanje ili zabrana posjedovanja ruskih S-400 svojevrsni „lakmus papir“ vanjskopolitičke i obrambene nezavisnosti bilo koje zemlje od SAD-a. Vidjet ćemo uskoro kako će to sve na kraju završiti i s Turskom, i hoće li njezina kupnja S-400 na kraju biti samo bačenih nekoliko milijardi dolara „u vjetar“. To po Erdogana može biti vrlo neugodno na unutarnjem političkom planu ali zato plus na vansjko-političkom, u odnosima sa Zapadom, kao i zbog sprječavanja vrlo izvjesnih američkih sankcija kroz tamošnji zakon CAATSA o zaštiti američkih nacionalnih interesa.

Komentari

komentar





You may also like