OECD: Rat u Ukrajini će smanjiti globalni ekonomski rast za više od 1% u 2022.

Ruska invazija na Ukrajinu veliki je humanitarni i gospodarski šok koji bi trebao poremetiti globalni oporavak od pandemije, priopćila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), izvještava The National News.

“Teški ekonomski šok bit će neizvjesnog trajanja i razmjera”, tvrde iz organizacije sa sjedištem u Parizu. OECD koji ima 38 članica, većinom razvijenih zemalja, očekuje rast od nešto manje od 3 posto u 2022., što je više od 1 posto manje u odnosu na raniju projekciju od 4.5 posto. Rat je izazvao “brojne i značajne ekonomske implikacije”, tvrde. U međuvremenu, inflacija će porasti na oko 7.5 posto, objavila je organizacija, budući da rastući troškovi energije i hrane utječu na gospodarstvo.

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a, rekao je da neizvjesnost koju rat predstavlja za globalni ekonomski rast znači da organizacija ne može predstaviti svoje uobičajene ekonomske prognoze. “Ova kriza zahtijeva specifične, dobro ciljane i privremene kratkoročne mjere, a da pritom ostanemo usredotočeni na dugoročne ciljeve, osiguravajući otpornost naših globalnih lanaca opskrbe, osiguravajući energetsku, prehrambenu i digitalnu sigurnost te zadržavajući se na našim klimatskim ciljevima”, tvrdi. “Malo je vjerojatno da će ovo biti kratkoročni izazov. Moramo se pripremiti i na humanitarnu potporu  većem broju ljudi. Sukob “pogoršava već postojeće poremećaje u lancu opskrbe koje je izazvala pandemija i rizik je koji će dugo opterećivati ​​potrošače i tvrtke”, dodao je Cormann.

Prije izbijanja rata očekivalo se da će se većina ključnih globalnih makroekonomskih pokazatelja vratiti u normalu tijekom ove i sljedeće godine. Globalni ekonomski rast bio je na putu da se vrati na stope prije pandemije 2023. godine, pri čemu je većina zemalja OECD-a dostigla punu zaposlenost, inflacija se približava zacrtanim ciljevima i normalizirale su se postavke monetarne i fiskalne politike. Međutim, to se promijenilo jer, iako Rusija i Ukrajina imaju relativno male udjele u svjetskoj trgovini (zajedno oko 3% svjetske trgovine), one su veliki proizvođači i izvoznici ključnih prehrambenih artikala, minerala i energije. Glavni tajnik OECD-a tvrdi da će Europa osjetiti najviše posljedica sukoba, osim, naravno, same Rusije i Ukrajine. 

U bliskoj budućnosti, OECD je rekao da će mnoge vlade morati mjerama ublažiti udar viših cijena energije, diverzificirati izvore energije i povećati učinkovitost gdje god je to moguće. “Što se tiče hrane, trebat će veća proizvodnja u zemljama OECD-a, suzdržavanje od protekcionizma i multilateralna potpora zemljama koje su najviše pogođene prekidom opskrbe iz Rusije i Ukrajine”, navodi se u priopćenju organizacije.

Komentari

komentar





You may also like