OESS planira poslati veću skupinu promatrača na mađarske izbore

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) planira slanje veće skupine promatrača mađarskih parlamentarnih izbora 3. travnja, uključujući i praćenje medija, objavio je OESS.

Najvažnija europska organizacija za sigurnost i ljudska prava u izvješću objavljenom na svojoj internetskoj stranici navodi da uz glavnu skupinu analitičara planira poslati 18 promatrača koji bi dulje vrijeme pratili izborni proces širom zemlje i 200 promatrača koji bi pratili glasanje na dan izbora. OESS je do sada poslao samo male, ograničene misije na zadnje mađarske izbore 2018., 2014., i 2010.

Nakon glatke izborne pobjede 2010., premijer Viktor Orban Mađarsku je transformirao u svojevrsnu “neliberalnu demokraciju”, piše u izvješću. Zbog kontrole medija i građanskih skupina za ljudska prava Mađarska je u sukobu s Europskom unijom.

Pedesetosmogodišnji Orban u travnju će se suočiti s tijesnom utrkom s oporbom koja se prvi put ujedinila protiv njega. Prema zadnjim anketama njegova vladajuća stranka Fidesz u maloj je prednosti pred oporbenim savezom. Oporba se okupila pod savezom “Ujedinjeni za Mađarsku” i čine je 6 stranki, uglavnom s programima vezanim za zelenu politiku i socijalizam.

OESS u izvješću kaže da bi oni mogli pomoći u nadzoru “registracije birača, kampanje, mogućeg zastrašivanje birača, kupovanja glasova, medijskog praćenja izbora, transparentnost financiranja kampanje i učinkovitost pritužbi te žalbenog postupka”.

Navodi se da su predstavnici državnih institucija “izrazili punu spremnost da se izbori provedu u skladu sa zakonom, te pozdravili dolazak promatračke misije”.
Komentari

komentar

You may also like