OESS spreman posredovati između bjeloruske vlade i oporbe

Prijedlog OESS-a za organizaciju dijaloga između bjeloruskih vlasti i oporbe ostaje na snazi, izjavila je u ponedjeljak, 12. travnja, predsjedateljica OESS-a, švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde.

„Kad su se pojavile poteškoće u Bjelorusiji, kada su se održavali nepravedni izbori, neslobodni izbori, mnogi su ljudi bili uhićeni, s ljudima se postupalo vrlo loše, maltretirali su ih, u to je vrijeme OESS-ova trojka odlučila pružiti svoju pomoć u olakšavanju dijaloga između režima i građanskog društva … Ova ponuda ostaje valjana”, izjavila je Anne Linde.

Izrazila je nadu da će se održati “slobodni izbori u Bjelorusiji za sve političke snage koje mogu slobodno izraziti svoju volju, kao i za one ljude koji žele odlučiti o svojoj budućnosti donoseći vlastiti izbor”.

Uz ovakvu retoriku teško je vjerovati da će Minsk tražiti posredničke usluge od strane nekoga tko je svoj stav, u smislu čije bi interese zastupao, posve jasno izrazio kroz navedene riječi Anne Linde.

Maloprije smo objavili vijest da je vlada u Minsku zabranila emitiranje europske televizijske platforme Euronews na bjeloruskom teritoriju, koja je, također, kritički po vladu Aleksandra Lukašenka izvješćivala tijekom masovnih oporbenih prosvjeda.

Lukašenko je, sada je to već posve očito, „porušio mostove“ bilo kakvog konstruktivnog dijaloga s oporbom, barem onog njezinog dijela za koji on tvrdi da djeluje pod patronatom Zapada. U tim i takvim okolnostima ponuda OESS-a, ovako kako je obrazložena u navedenoj izjavi švedske ministrice diplomacije Anne Linde, ima šanse za uspjeh kao ljetni snijeg.





 

 

Komentari

komentar





You may also like