Oettinger: Trumpove prijetnje neće zaustaviti izgradnju „Sjevernog toka 2“

Povjerenik za proračun EU Günther Oettinger izjavio je kako prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa nikako ne mogu utjecati na izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“.

U prošlotjednom intervjuu za njemački Der Spiegel Oettinger je izjavio: „Ja nikada nisam bio veliki pristalica plinovoda „Sjeverni tok 2“. Ali istina je u tome, da se plinovod već odavno gradi i njega se više ne može tek tako zaustaviti. Trumpove prijetnje ne mogu biti osnova za to.“

S druge strane EU traži da Rusija jamči tranzit plina u Europu i kroz već postojeći ukrajinski plinovodni sustav. „Važno je da „Gazprom“ sklopi pošten sporazum o daljnjem korištenju postojeće mreže kroz Ukrajinu“, kazao je Günther Oettinger.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je više puta govorio o prevelikoj ovisnosti Europe o ruskom plinu i nudi riješenje kroz povećanu kupnju američkog ukapljenog (LNG) plina. Krajem prosinca 2018. g. gradnja plinovoda „Sjeverni tok 2“ po dnu Baltičkog mora  došla je do švedske gospodarske zone. U istom mjesecu počelo je polaganje cijevi u finskim vodama, a već je ranije završeno polaganje cijevi toga plinovoda i u njemačkim vodama toga mora. Polaganju plinovodnih cijevi, osim nekoliko manjih brodova, nedavno se priključio i najveći svjetski cjevopolagač Pioneering Spirit, koji je prošlog mjeseca napustio akvatorij Crnog mora nakon završetka polaganja cijevi na morskom dijelu plinovoda „Turski tok“ koji povezuje Rusiju i Tursku, a u perspektivi može biti namjenjen i za opskrbu plinom Jugo-istočne i Srednje Europe (ukoliko EU za to pokaže interes i izda službena jamstva, na čemu inzistira Moskva nakon negativnog iskustva s obustavom već započete izgradnje plinovoda „Južni tok“ 2014.g. od strane bugarske vlade, pod snažnim pritiskom Bruxellesa i Washingtona).

Merkel: Njemačka i Ukrajina različito gledaju na plinovod «Sjeverni tok 2»





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like