Oglasila se Kina povodom ruskog napada

Na uobičajenoj dnevnoj konferenciji za novinare u Pekingu, oglasila se i kineska glasnogovornica. Očekivano, nije mogla izbjeći komentirati stanje u Ukrajini. Kina se, vještom diplomacijom, pozicionirala kao neutralna uz blagu naklonost Moskvi.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kaže da Moskvi nije potrebna potpora Pekinga, tvrdi glasnogovornica ministarstva Hua Chunying, a prenosi Xinhua. Iz Kine tvrde da Moskva nema vojnu potporu Pekinga, ali da ni ne treba takvu potporu.

“Što se tiče tumačenja SAD-a da Rusija ima potporu Kine u ovoj akciji, vjerujem da će Rusija biti vrlo nezadovoljna čuti takvu izjavu”, rekla je. Hua je rekla da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti i neovisna sila. Tvrdila je da se djelovanje Moskve u potpunosti temelji na njezinoj vlastitoj prosudbi i nacionalnim interesima. Istaknula je da se kinesko-ruski odnosi temelje na nesvrstanosti, nekonfrontaciji i neciljanju trećih strana. Kina nije zainteresirana i nema namjeru slijediti hladnoratovski mentalitet prijatelja ili neprijatelja, dodala je.

Zanimljiv detalj jest da ju je jedan od novinara upitao što misli o “invaziji”, na što mu je odgovorila: “Koristite tipičnu metodu zapadnih medija koristeći riječ invazija”, sugerirajući da Kina ne vidi ruski potez kao “invaziju”. Hua je kazala kako je ovo što se događa u Ukrajini rezultat “povijesnog konteksta koji je kompliciran” i da je trenutni sukob “uzrokovana raznim vrstama čimbenika”.

“Kina pomno prati najnoviju situaciju. Pozivamo sve strane na suzdržanost kako bi spriječili da situacija izmakne kontroli”, dodala je. Napad Rusije na Ukrajinu dolazi tjednima nakon što se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom neposredno prije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Dvije strane najavile su strateško partnerstvo s ciljem suprotstavljanja američkom utjecaja i uz komentar da neće imati “nikakva zabranjena područja suradnje”. U međuvremenu, kinesko veleposlanstvo u Ukrajini poručilo je tamošnjim građanima da ostanu kod kuće i da stave kinesku zastavu unutar ili na svoje vozilo ako trebaju putovati, prenosi Reuters.

Komentari

komentar
You may also like