Ograničenje uporabe pesticida štetnog za pčele izazvalo napetost između Europske unije i SAD-a

Europska komisija odlučila je ograničiti pesticid sulfoksaflor na korištenje samo u zatvorenom prostoru zbog zabrinutosti oko utjecaja na pčele. No, taj potez nije dobro dočekan u SAD-u, izvještava Euractiv.

Pesticid, koji je proizveo američki agrokemijski div Corteva, izvorno je razvijen kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi, koji se povezuju s opadanjem broja pčela.

Sulfoksaflor je odobren u Europskoj uniji 2015. godine. Međutim, nakon samo sedam godina na tržištu, ova kemijska tvar sada će biti ograničena na upotrebu u zatvorenom prostoru nakon što proizvođači nisu pružili dovoljno informacija kojima bi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mogla dokazati sigurnost ovog pesticida za pčele.

Komentirajući taj potez, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da je zaštita oprašivača od štetnih pesticida “od najveće važnosti za budućnost našeg planeta i naše djece”.

“Naše obveze u okviru Strategije od farme do vilice i Strategije biološke raznolikosti su jasne: štetni kemijski pesticidi će biti ili zabranjeni ili će njihova upotreba biti ograničena”, rekla je, dodajući da je ova odluka dokaz da izvršna vlast EU “ispunjava svoju obvezu”.

“Znanstveni zaključci EFSA-e pokazuju da vanjska uporaba sulfoksaflora može biti štetna za bumbare i pčele samotarke. Sada se moraju poduzeti mjere kako bi se njegova upotreba ograničila samo na zatvorene prostore”, rekla je.





Uredbu bi ovog proljeća trebala usvojiti izvršna vlast Europske unije.

Međutim, ova odluka nije dobro prihvaćena u SAD-u.

Sjedinjene Američke Države poslale su pismo pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koja je dužna odobriti ograničenje. U pismu tvrde da zbog široke upotrebe sulfoksaflora, SAD neće moći izvoziti robu za koju se koristi ovaj pesticid.





Predstavnik proizvođača Corteva rekao je za Euractiv da je agrokemijska tvrtka “duboko razočarana” time što Europska komisija donosi “političku odluku” o zabrani upotrebe sulfoksaflora na otvorenom terenu. Predstavnik je istaknuo da je sulfoksaflor posebno osmišljen kako bi zadovoljio zahtjeve europskih političkih čelnika i regulatora za razvoj proizvoda za zaštitu usjeva.

Potez za ograničavanje upotrebe sufoksaflora pozdravila je grupa Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), koja je snažno lobirala protiv njegovog početnog odobrenja.

“Još 2015. godine bilo je kristalno jasno da ova tvar predstavlja ogroman rizik za oprašivače u Europskoj uniji”, rekao je Martin Dermine, službenik za okoliš i zdravstvenu politiku u PAN Europe, dodajući da je Komisija trebala primijeniti načelo predostrožnosti i blokirati njegovo prvotno odobrenje.

 

Komentari

komentar

You may also like