Ogromna eksplozija na zapadu Ukrajine: Uništeno skladište streljiva? (Video)

Pojedinosti oko ovog događaja su vrlo nejasne, ali jučer se na društvenim mrežama pojavilo nekoliko snimki koje prikazuju video koji se pojavio na društvenim ogromnu vatrenu kuglu koja se uzdiže s mjesta u blizini grada Hmeljnickog u Ukrajini. Eksplozija, izgledom podsjeća na dosadašnje eksplozije skladišta streljiva jer se detonacije odvijaju u lančanoj reakciji, piše The War Zone. Snimke zbilja ogromne eksplozije su na dnu članka.

Al Jazeera piše da je riječ o ruskom napadu dronovima, iako su korisnici na Telegramu pisali da je riječ o nekoliko napada projektilima. Gradonačelnik ukrajinskog grada tvrdi da je oštećeno “nekoliko stotina kuća”. Također, tvrdi da je ozlijeđeno 30 ljudi. Daily Mail piše da je ruska vojska na grad poslala 21 dron, a svjedoci govore da su se čule tri ili četiri eksplozije.

Ukrajinska skladišta streljiva i njihovo uništavanje postali su redovita pojava u 2014 i 2015., no ti su se incidenti smanjili posljednjih godina prije šire invazije iz prošle godine. Mnogo streljiva u ukrajinskim skladištima datira iz sovjetske ere. Dio skladišta čuvalo je raketna goriva za sovjetske interkontinentalne rakete. Jedno od takvih skladišta dignuto je u zrak ruskim projektilom prije nešto više od tjedan dana.

Lako je moguće da je ovo novi trend ruske vojske, vjerojatno zbog sumnje da zajedno za zastarjelim sovjetskim gorivom i streljivom, Ukrajina skladišti relevantnije i modernije oružje ili vjerojatnije zbog njihovog ogromnog eksplozivnog “potencijala”. Bez obzira na to, snimke pokazuju da se velika eksplozija dogodila u blizini grada Hmeljnickog, za koji se čini da ima jedno veliko skladište eksploziva na zapadnoj periferiji grada. Obavještajni podaci otvorenog izvora i današnje satelitske snimke ukazuju da to zbilja jest bila meta i da skladište više ne postoji, što god da je bilo u njemu.

Komentari

komentar

You may also like