Oko 20 ruskih brodova započelo je vježbu u spornom Ohotskom i Japanskom moru

Brodovi i opskrbna plovila Tihooceanske ruske flote vježbat će protuzračnu obranu, zajedničko manevriranje i vježbati gađanje tijekom vojne vježbe u Japanskom i Ohotskom moru, objavila je danas služba za odnose s javnošću tihooceanske flote.

Ulaz u Ohotsko more prirodno je “zaštićen” lancem Kurilskih otoka, područja oko kojeg se spore Japan i Rusija još od kraja Drugog svjetskog rata. Nedavno je ruska vojska na jednom od tih otoka, imena Matua, postavila obalnu i protuzračnu obranu K-300P Bastion-P (sličnu sustavu S-300).

“Oko 20 borbenih brodova i brodova za opskrbu pacifičke flote izašlo je na more radi uvježbavanja zadataka u okviru planirane pomorske vježbe na poligonima u Japanskom i Okhotskom moru. U vježbi će sudjelovati razarači Gremyaschy, Sovershenny, Gromky, korveta Aldar Tsydenjapov i fregata Marshal Shaposhnikov, veliki protupodmornički brod Admiral Panteleyev i zapovjedni brod Marshal Krylov. Ovo je samo prvi dio planiranih vježbi za početak 2022.

Brodovi će također vježbati zaštitu pomorskih komunikacija te zaštitu tokova gospodarskih ruta na istoku Rusije. “U skladu s planom obuke oružanih snaga za 2022., u siječnju i veljači održava se niz pomorskih vježbi pod zapovjedništvom zapovjednika ruske mornarice Nikolaja Jevmenova. Cilj vježbi je uvježbavanje zajedničkog djelovanja ratne mornarice i zračno-svemirskih snaga”, priopćila je medijska služba. Sveukupno se očekuje da će u svim vježbama sudjelovati preko 140 brodova i plovila za opskrbu, preko 60 zrakoplova, 1000 vojnih vozila i oko 10 000 vojnika.

Komentari

komentar





You may also like