Oko 60 migranata se utopilo u pokušaju da morem stignu do Italije

Jučer se utopilo najmanje 57 osoba koji su pokušali malenim brodom doći od Libije do Italije, izvještava Međunarodna organizacija za migracije (IOM),

Ova ruta preko Sredozemnog mora je mnogima pokušaj da se bez regularnih dokumenata domognu EU u potrazi za boljim životom. Mnogi na toj dionici i stradaju, a dobar dio ih ne zna plivati. Između Libije i Italije na nekim dijelovima ima tek nešto više od 300 km. Brod je krenuo tonuti nedugo nakon što su napustili Libiju i grad Khoms iz kojeg su krenuli, a koji se nalazi nekih 100 km istočno od glavnog grada Tripolija.

U nesreći je umrlo dvadeset žena i dvoje djece, prenosi IOM. Ove godine se bilježi dva puta veći broj migranata koji u Europu žele preko Sredozemnog mora. Samo ove godine živote je izgubilo oko 900 migranata u ovom moru.

Obalna straža Libije vratila je više od 13 tisuća migranata u Libiju nakon što su se otisnuli na put.

Krijumčari ljudima profitiraju od nestabilnog političkog stanja u Libiji. Sve više brodova koji su napustili Libiju uplovljavaju u susjedni Tunis. Takav scenarij nije Europa ili Italija koju su priželjkivali migranti, mahom iz supsaharske Afrike, ali možda im pristajanje u Tunis spašava život jer se uglavnom prevoze prekrcanim ili tehnički neispravnim brodovima i čamcima.

 





Komentari

komentar

You may also like