Okreće li Rupert Murdoch leđa Trumpu? Fox News i New York Post distanciraju se od Trumpa

Fox News i New York Post, glavni mediji medijskog mogula Ruperta Murdocha, počeli su se distancirati od Donalda Trumpa, dok se odugovlači drama oko prebrojavanja glasova na američkim predsjedničkim izborima.

U četvrtak navečer u Phoenixu (Arizona) Trumpovi su pristaše otvoreno uzvikivali “Fox News ne valja” referirajući se na pro-republikanski medij.

Fox News je naime u izbornoj noći rano proglasio Bidenovu pobjedu u Arizonu, što nije učinio, primjerice, pro-demokratski CNN niti New York Times. U Arizoni trenutno Biden ima prednost od 29 861 glasa, ali trend je smanjenje razlike. Kada je Fox News proglasio Bidenovu pobjedu razlika je bila znatno veća. Jared Kushner, Trumpov savjetnik i zet, uzalud je zvao Murdocha i tražio povlačenje proglašene pobjede.

Od te noći Fox News je i vrlo oprezan u pogledu optužbi za masovnu izbornu prijevaru, koje su iznijeli Trump osobno, njegova kampanja i neki republikanci, poput senatora Lindseya Grahama i Teda Cruza.

“Mi to jednostavno nismo vidjeli. Nije nam to predočeno”, rekao je u petak urednik Fox Newsa Brett Baier.

Postavlja se pitanje okreće li Fox News leđa Trumpu, dok se Biden približava magičnoj brojci od 270 elektorskih glasova s kojima će ući u Bijelu kuću.





Ipak neki Foxovi popularni komentatori, poput Seana Hannityja, izrazili su sumnju na Trumpovoj liniji.

“Amerikanci imaju pravo biti sumnjičavi …nemati povjerenja da su rezultati legitimni”, kazao je Hannity.

Reece Peck, koji je o Fox Newsu napisao knjigu pod nazivom “Fox populizam”, rekao je da bi spomenuto distanciranje od Trumpa, moglo gledatelje potaknuti da se okrenu drugim televizijama, poput OANN-a. Ta je desničarska televizija izrazito naklonjena Trumpu, a on ju je više puta hvalio. Međutim, OANN nema veliku gledanost.





U pozadini Fox Newsa, koji je pratilo 14,1 milijuna gledatelja tijekom izborne noći, naravno stoji Murdoch.

Medijski mogul poznat je po svojim konzervativnim stajalištima, međutim zadnjih nekoliko mjeseci prihvaća ideju da će Biden pobijediti, prema Daily Beastu.

Ipak, profesor komunikologije sa Sveučilišta DePauw Jeffrey McCall ističe: “Pretpostavljam da Murdochova obitelj ne naziva novinare da kaže Bretu Baieru kako da pokriva određene vrste priča”,

Vjetar promjene

Drugi Murdochov medij, tabloid New York Post, koji je podržao Trumpa na naslovnici prije izbora, navodi Peck, vjerojatno je pod većom Murdochovom kontrolom od Fox Newsa.

New York Post nije prihvatio nijednu Trumpovu tvrdnju o prijevari i krađi izbora te je pisao kako Trump iznosi teze o krađi bez dokata.

U petak je Post objavio dva urednička komentara u kojima ističe da će Trump vjerojatno izgubiti izbore.

“Ponekad možete osjetiti kako Murdoch razumije kamo pušu politički vjetrovi”, rekao je Peck, profesor na njujorškome gradskom Sveučilištu (CUNY).

Biden, kao centristički demokrat, “ne prijeti velikim tvrtkama u SAD-u”, ističe Peck.

Komentari

komentar

You may also like