Olaf Scholz i ukrajinski premijer razgovarali o opskrbi Ukrajine tenkovima

Dobro je poznato veliko nezadovoljstvo Kijeva stavom službenog Berlina oko naoružavanja Ukrajine suvremenim oružjem. Kijev, naime, smatra, kako njemačka vlada ne čini dovoljno ne samo oko isporuka oružja, već i da politički kalkulira i da je spremna na dijalog s Moskvom oko diplomatskog rješavanja ukrajinskog sukoba čemu. Njemu Kijev, barem na razini političke retorike, više nije sklon –smatrajući kako može i hoće pobijediti Rusiju na bojnom polju. U tome ima potporu istočnih članica EU, ali, još puno važnije – i Londona, pa dijelom i Washingtona, iako ovaj drugi u svemu tome igra i neke svoje specifične igre, o kojima više nekom drugom prigodom.

Sada se radije osvrnimo na današnju vijest koju je objavila njemačka agencija dpa, a prenose je i brojni drugi mediji.

Ukrajinski premijer Denys Shmygal na sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u nedjelju je predložio načine na koje bi Njemačka mogla opskrbiti Kijev tenkovima Leopard 2, izvijestila je dpa.

“Razgovarali smo o ovom pitanju. Čak smo predložili načine na koje bi Njemačka mogla isporučiti te tenkove Ukrajini” , izjavio je Shmyhal.

Prema premijerovim riječima, on ne može otkriti “sve dogovore i sve detalje razgovora”, a dodao je da su dvije strane “razgovarale o svim tim pitanjima oko tenkova i drugih vojnih sustava za Ukrajinu na potpuno konstruktivan način”. Naglasio je, također, kako je optimist da će tenkovi biti isporučeni Kijevu.

Podsjećamo da je nedavno Njemačka najavila, osim tenkova Leopard 2, i isporuke Ukrajini novih haubica, kao i nekoliko modernih sustava protuzračne obrane IRIS-T.





Dana 8. rujana, u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj, održat će se novi sastanak predstavnika zemalja donatora vojne pomoći Ukrajini, na kojem će se razgovarati o novim isporukama oružja toj zemlji. Američku će stranu osobno predvoditi šef Pentagona Lloyd Austin.

Komentari

komentar





You may also like