Olaf Scholz je i službeno njemački kancelar: Reakcije iz svijeta na obećanje “novog početka”

Njemački zastupnici izabrali su u srijedu socijaldemokrata Olafa Scholza za novog kancelara, okončavši 16 godina vladavine Angele Merkel i otvorivši put proeuropskoj koalicijskoj vladi koja je obećala potaknuti zelena ulaganja. Scholz, koji je na tajnom glasovanju pobijedio s 395 od 707 glasova, predvodit će njemačku saveznu tzv. “semafor” koaliciju, nazvanu po bojama koje simboliziraju stranke članice: socijaldemokrati SPD, Zeleni te ekonomsko liberalni Slobodni demokrati (FDP), prenosi dpa.

“Govorim: ‘Da!'” novoj poziciji, entuzijastično je kazao Scholz odmah nakon parlamentarnog glasovanja. Noseći masku za lice, Scholz je mahao dok je dobio ovacije od zastupnika i prihvaćao bukete cvijeća od čelnika parlamentarnih skupina.

Poslijepodne će Merkel predati kancelariju novom čelniku najvećeg europskog gospodarstva. Koalicija SPD-Zeleni-FDP zaključila je prošlog mjeseca pakt pod nazivom “Usudite se započeti veći napredak” uz obećanje o “novom početku Njemačke”. Savez ima za cilj smanjenje emisija ugljika, remont oronule digitalne infrastrukture, modernizaciju zakona o državljanstvu, podizanje minimalne plaće i pridruživanje Njemačkoj zemljama koje su legalizirale marihuanu.

Pozdravljajući Scholzov izbor, francuski predsjednik Emmanuel Macron čestitao je novom kancelaru i obećao da će surađivati ​​s njemačkim kolegom. “Zajedno ćemo napisati sljedeće poglavlje. Za Francuze, za Nijemce, za Europljane”, napisao je Macron preko Twittera na francuskom i njemačkom jeziku. Također je zahvalio Merkel što “nikada nije zaboravljala lekcije povijesti, što je učinila toliko za nas i s nama, da pomaknemo Europu naprijed”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Scholzu i kazala kako se raduje suradnji s njim za jaču EU. “Čestitam, dragi Olaf Scholz, na vašem izboru i imenovanju za saveznog kancelara. Želim vam dobar početak i veselim se daljnjoj suradnji za snažnu Europu”, napisala je na svom materinjem njemačkom jeziku. Šefica EU članica je Merkeline demokršćanske stranke desnog centra i radila je u njenom kabinetu prije nego što se preselila u Bruxelles.

Na imenovanje je reagirao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je pozvao na “konstruktivne” veze sa Scholzom. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je ustvrdio: “Računamo na kontinuitet, na želju da će se razvijati konstruktivni odnosi između našeg predsjednika i novog kancelara i da će njemačka strana nastaviti shvaćati da nema alternative dijalogu kada su u pitanju rješavanja najvećih razlika”.





Nova njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, obećala je tvrđi stav prema “autoritarnim” državama kao što su Rusija i Kina nakon poslovnog pragmatizma Angele Merkel. Baerbock, suvoditeljica Zelenih, jedna je od osam žena u prvom rodno uravnoteženom kabinetu Njemačke. “To odgovara društvu u kojem živimo:  pola moći pripada ženama”, rekao je ovog tjedna Scholz koji sebe opisuje kao “feminista”.

Angela Merkel (67), prva njemačka kancelarka, povlači se iz politike nakon četiri uzastopna mandata i prva je poslijeratna čelnica koja se sama povukla. Podigla je ljestvicu prilično visoko. Angela Merkel je 16 godina bila političko središte Njemačke, piše kolumnist Nikolas Blome za France 24. “Kad bi se ponovno kandidirala, osvojila bi i peti mandat”, dodao je, rekavši da je ipak vrijeme za nova lica. Unatoč tome što je bila iz suparničke stranke, Scholz je priznao političku veličinu Merkel.

Scholz se obvezao da će se uhvatiti u koštac sa sve većim jazom između bogatih i siromašnih koji je narastao pod Merkel. Nezavisni Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW) rekao je u analizi koalicijskog pakta da će siromašniji Nijemci i roditelji s nižim primanjima najviše dobiti od njegovog plana socijalne politike. U međuvremenu, pristaše Zelenih računaju na milijarde eura za zaštitu klime i obnovljive izvore energije.





Komentari

komentar

You may also like