Olaf Scholz postaje novi njemački kancelar. Sjeverni tok 2 ide, ali se neće reklamirati

Konačno je sklopljen koalicijski sporazum između njemačkih političkih stranaka od kojih se to i očekivalo nakon rezultata rujanskih parlamentarnih izbora. Sporazum su sklopile stranke iz tzv. koalicije semafor, koju čine: Socijaldemokratska stranka (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati (FDP). Kršćansko-demokratska unija (CDU), najveća njemačka stranka i stranka sada još samo tehničke kancelarke  Angele Merkel, u novoj vladi, očekivano, neće imati niti jednog predstavnika, čime „merkelisti“ postaju oporba. Nova koalicija upravo je objavila sporazum od gotovo 200 stranica, a dokument sadrži detaljnu strategiju, o tome, kako će se zemlja razvijati do 2025. godine.

Koalicija će uskoro početi preuzimati vlast u zemlji u svoje ruke, a već se sada nagađa (info: Bild) kako će ministarstvo vanjskih poslova i novoustrojeno Ministarstvo klime dobiti Zeleni. Međutim, neovisno o tome, novi strateški dokument novoformirane koalicije ne govori ama baš ništa o ruskom baltičkom plinovodu Sjeverni tok 2, koji je ranije, to ne treba posebno podsjećati –  izazivao brojne kontroverze i potpuno suprotne stavove novih koalicijskih partnera.

Općenito, u Njemačkoj postoji konsenzus oko toga da je plinovod ST-2 izgrađen i da treba raditi, ali je odlučeno da se ne reklamira, navode tamošnji analitičari.

Što još zanimljivog stoji u sadržaju novog strateškog dokumenta: buduća vlada suzdržat će se od povećanja postojećih i uvođenja novih poreza, a minimalna plaća bit će povećana na 12 eura po satu; namjerava se ubrzati postupno ukidanje ugljena za 8 godina – do 2030. godine (ranije je bilo do 2033.), te zabraniti registraciju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem prije 2035., kada to planira učiniti čitava Europska unija; namjerava se diverzificirati opskrba energijom i u Njemačkoj i u EU, a za energetske projekte, uključujući i Njemačku, na snazi ​​je europsko zakonodavstvo; nastojat će se proširiti mrežu obnovljivih izvora i stvoriti moderne plinske elektrane kako bi zadovoljile rastuću potražnju za električnom energijom u idućim godinama po konkurentnim cijenama.

Koalicijski sporazum govori i o vodiku koji može zamijeniti plin do 2045. godine, kada Njemačka planira postići tzv. energetsku neutralnost (od ugljika). Također se navodi i da je napuštanje nuklearne proizvodnje energije konačno.

Jasno je, dakle, da je zeleni „narativ“ u fokusu djelovanja buduće savezne vlade.





O vanjskoj politici se ne govori previše, ali su mnogi stručnjaci već suglasni u tome kako će, neovisno što je taj resor pripao Zelenima, o ključnim temama iz te sfere odlučivati savezni kancelar Olaf Scholz, koji je, osim toga, kao nikada ranije u povijesti, na nedavno održanim velikim međunarodnim konferencijama – summitu G20 u Rimu i klimatskoj konferenciji u Glasgowu, predstavljao Njemačku zajedno s još aktualnom kancelarkom Angelom Merkel.

Komentari

komentar





You may also like