„Olimpijsko zatopljenje“: Trump prijeti Pjongjangu „najsnažnijim sankcijama“ u povijesti

Američki predsjednik Donald Trump obećao je uvesti „najveće sankcije“ protiv Sjeverne Koreje u čitavoj povijesti. Njihov cilj je pritisak na Pjongjang i prinuda tamošnjeg režima na odustajanje od razvoja atomskog i raketnog programa.

Američko Ministarstvo financija u skoroj će budućnosti usvojiti mjere za ograničenje izvora financiranja i dostavu energenata, koje Sjeverna Koreja koristi za razvoj atomskog programa i održavanje obrambene sposobnosti, prenosi Reuters riječi američkog čelnika. Trump tako kaže, kako se radi o 50 brodova, pomorskih tvrtki i trgovačkih kompanija koje pomažu Sjevernoj Koreji zaobići sankcije. Na mogućnost uvođenja takvih sankcija, prije dva tjedna ukazao je i potpredsjednik Mike Pence.

Od trenutka zadnjeg testiranja sjevernokorejskih raketa prošlo je više od dva mjeseca, a uoči početka Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Južnoj Koreji, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izrazio je želju za izgradnju „toplije klime pomirenja i dijaloga“ sa svojim južnim susjedom. Treba napomenuti, kako se trenutačno u Južnoj Koreji nalazi i Trumpova kćer Ivanka.

Podsjećamo: jučer je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, preko svog glasnogovornika Geng Shuanga, izjavilo, kako se pojavila rijetka prilika za usvajanje mjera prema približavanju SAD-a i Sjeverne Koreje. „Sjever i Jug učinili su prvi, krajnje važni korak za riješenje situacije na Korejskom poluotoku. Mi se nadamo, kako će Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države iskoristiti nastalu i pogodnu mogućnost, i poduzeti korake za uzajamno zbližavanje“, rečeno je u izjavi glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Koliko će tome pridonjeti spomenute, najnovije Trumpove riječi, prosudite sami.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like