„Oluja na Pacifiku”: Australija bijesna zbog sporazuma Kine i Solomonskih otoka

Ne stišava se bura na Pacifiku nakon što su Kina i Solomonsko otočje prošlog mjeseca dogovorili sigurnosni pakt tj. sklopile memorandum o razumijevanju.

Premijer Salomonskih otoka Manasseh Sogaware u srijedu je odbacio kritike novog sporazuma o offshore ulaganju s Kinom, rekavši kako u njegovom nacrtu nema ničeg “zlokobnog”. Sporazum će uskoro biti potpisan, što izaziva ljutite reakcije Sjedinjenih Država i Australije, izvještava u srijedu, 11. svibnja AFP.

Premijer je odbacio kritike memoranduma koji je procurio o offshore investicijama, nazvavši ga “normalnom bilateralnom razvojnom inicijativom” koja tek treba biti formalizirana.

“Nema ništa zlokobno ili trivijalno u memorandumu o razumijevanju”, priopćeno je iz njegova ureda.

Samo dan ranije australski premijer Scott Morrison izrazio je zabrinutost zbog dokumenta koji se bavi podmorskim kablovima, lučkim vezovima, brodogradnjom i drugim područjima suradnje Kine i njenog novog pacifičkog saveznika.

Beijing-Honiara Offshore Investment Agreement regulira kineska ulaganja u brodogradilišta, brodogradnju i popravke brodova na Solmonskom Otočju, kao i istraživanje plina i nafte na moru i druge sektore “plave ekonomije”.





Sogaware je u priopćenju u srijedu rekao da je memorandum o razumijevanju širok dokument nakon kojeg će uslijediti detaljniji sporazum.

Australski premijer rekao je u ponedjeljak kako je svjestan kineskih ambicija u jugozapadnom Pacifiku nakon što su mediji izvijestili o planovima Pekinga za izgradnju pristaništa, brodogradilišta i podvodnih kabela na Solomonskim otocima, piše medij The Diplomat.

Stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi kineska vojska koristila pomorsku infrastrukturu izgrađenu prema posljednjem nacrtu memoranduma o razumijevanju.





Premijer Scott Morrison rekao je da njegova vlada nije iznenađena prijavljenim nacrtom sporazuma .

“Vrlo smo svjesni koje su ambicije kineske vlade na Pacifiku, bilo da se radi o objektima poput tog ili pomorskim bazama ili drugoj prisutnosti njihove vojske na Pacifiku”, rekao je Morrison novinarima.

“Jako sam zabrinut, kao i mnogi drugi pacifički čelnici, zbog uplitanja kineske vlade u ove vrste aranžmana i što to može značiti za mir, stabilnost i sigurnost jugozapadnog Pacifika”, dodao je Morrison.

Sjedinjene Države su rekle da će poduzeti neodređene mjere protiv Solomonskih otoka ako sigurnosni sporazum s Kinom predstavlja prijetnju interesima SAD-a ili saveznika.

Australija ima sigurnosni pakt sa Solomonskim Otočjem i poslala je mirovne policijske snage u glavni grad Honiaru u studenom nakon građanskih nemira.

Sogavare je tvrdio da u njegovoj zemlji neće biti kineske vojne baze, a Kina je zanijekala da traži vojno uporište na otocima.

U nacrtu sigurnosnog pakta, koji je procurio na internetu, navodi se da bi se kineski ratni brodovi mogli zaustavljati na Solomonskim Otočjem radi logističke opskrbe, a Kina bi tamo mogla poslati policiju i oružane snage “kako bi pomogli u održavanju društvenog reda”. Salomonsko Otočje i Kina nisu objavili konačnu verziju sporazuma.

Australski premijer Scott Morrison trenutak istine ima na saveznim izborima 21. svibnja, a suočen je s kritikama vanjske politike svoje vlade nakon predmetnog sporazuma Kine i Solomonskih otoka koji je izazvao uzbunu u Australiji i SAD-u. Dvije se zemlje boje da će Kina tamo stvoriti vojnu bazu, manje od 2000 kilometara (1200 milja) udaljenu od australske obale.

 

Komentari

komentar

You may also like