OMV: Europi ne trebaju novi terminali za američki LNG

Predsjednik uprave austrijske energetske tvrtke OMV Rainer Seele, izjavio je kako Europskoj uniji nisu nužni novi terminali za ukapljeni plin iz SAD-a.

O tome je šef OMV-a izjavio tijekom konferencije za medije na kojoj se govorilo o poslovnim rezultatima tvrtke u II. kvartalu i prvom polugodištu 2018. godine. Seele je naglasio, kako se izbor kupovnog plina do sada određivao temeljem tržišnih čimbenika, a ne politike, ukazavši pri tom na nepopunjenost i već postojećih LNG terminala u Europi.

„Ako pogledamo na razinu popunjenosti u Europi postojećih terminala za prijam ukapljenog prirodnog plina, možemo se uvjeriti kako je taj pokazatelj sada toliko nizak, da Europi uopće ne treba graditi nove terminale kako bi imala mogućnost kupnje američkog LNG plina. Za to nema potrebe i to je važno. Tržište u Europi temelji se na konkurenciji, mi smo se desetljećima borili da ono bude takvo.

Američki je plin jednostavno preskup. Ja se mogu pozvati na informaciju različitih materijala (dokumentacije) velikih proizvođača. Razlika između američkog LNG-a i plina iz ruskih plinovoda iznosi oko 50%. Potrošači ne žele plaćati višu cijenu samo zato što će taj plin biti dostavljen preko Atlantskog oceana. Izbor kupovnog plina određuje tržište, a ne politika. Ako cijena LNG-a iz SAD-a bude konkurentna, tada će sudionici na tržištu kupovati njega“, izjavio je čelnik austrijskog OMV-a.

Podsjećamo: posljednjih dana američki predsjednik Donald Trump u više je navrata izjavio kako su članice EU spremne graditi nove LNG terminale za povećanje uvoza američkog ukapljenog plina. Poglavito je to govorio nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i talijanskim premijerom Giuseppe Conteom.

Geopolitika News pretpostavlja kako su sve te izjave još uvjek samo na razini političke retorike i u svrhu unutarnjoameričkih političkih borbi, a da je do stvarnog početka izgradnje nekog osjetnijeg broja novih LNG terminala i isporuka respektabilnijih količina američkog ukapljenog plina na europsko tržište još prilično dalek put. Izvoz američkog plina nedvojbeno će rasti, ali to će biti postupan, dugogodišnji proces, tijekom kojeg će se američki izvoznici u puno većoj mjeri morati prilagoditi tržišnim uvjetima koji važe na europskom energetskom i, prije svega LNG  tržištu. Još će  dugo vremena za američki ukapljeni plin azijsko tržište biti puno unosnije zbog znatno viših cijena koje se tamo postižu u odnosu na europsko. Europski potrošači jednostavno neće htjeti plaćati puno višu cijenu u odnosu na alternative-povoljnije dobavljače. Otvoreno govoreći, već i sada svi znaju kako američki LNG cijenom nikada neće moći konkurirati jeftinom ruskom plinu iz već postojećih ili budućih plinovoda, kao i onom koji će stizati Južnim plinskim koridorom iz azerbajdžanskih nalazišta (TANAP + TAP).  Zapravo, američki LNG proizvođači na europskom tržištu ukapljenog plina svog najvećeg konkurenta imaju (i još će neko vrijeme imati) jedino u Kataru.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like