Opasne pukotine u savezu: Nijemci negoduju zbog Trumpovog viđenja NATO-a

Nedavno je Geopolitika News objavila komentar izjave savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, o tome, kako su SAD spremne Brazilu dati status glavnog saveznika izvan NATO saveza i raditi s njim po pitanju Venezuele (vidi poveznicu ispod teksta).

„Mi ćemo s ponosom učiniti Brazil našim glavnim saveznikom izvan NATO-a i s nestrpljenjem očekujemo rad s njim po Venezueli, Iranu i Kini“, izjavio je Bolton na svom tvitu. Pregovori predsjednika SAD-a i Brazila – Donalda Trumpa i Jaira Bolsonara – postali su „veliki susret s novim snažnim strateškim partnerom“, naglasio je Bolton.

Na tu temu 2. travnja osvrnuo se i komentator njemačkog ZDF-a iz Washingtona Elmar Theveßen. On navodi kako je nedavno šef Bijele kuće Donald Trump objavio kako razmatra mogućnost za priključenje Brazila NATO savezu. Ostaje pitanje, zna li Trump kako Sjeveroatlantski ugovor iz 1949.g., daje mogućnost stupanja u Savez samo europskim državama, piše spomenuti autor u svom komentaru na sajtu ZDF-a

Međutim, to nema nikakvu važnost jer američki predsjednik želi pretvoriti NATO u „savez ulizica i poslušnika“. K tome, tko sa njim nije suglasan, on trpi posljedice „mržnje“. I glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg može se suočiti s takvim odnosom tijekom svog posjeta Bijeloj kući ovoga tjedna. Ali za razliku od Jaira Bolsonara (predsjednik Brazila, op. GN.), Trumpovog istomišljenika i pobornika oštre politike, Stoltenberga smatraju „krpom“, zato što nije mogao primorati članice Saveza, prije svih Njemačku, na ispunjenje svojih financijskih obveza.

Pri tom se ne radi samo o novcu, navodi dalje komentator ZDF-a iz Washingtona. Trump želi ne samo da saveznici troše 2% svog BDP-a na obranu, već i da podupiru njegovu vladu u potezima protiv Irana i Kine, trpe provokacije od strane Rusije i bespogovorno podupiru njegove planove o povlačenju iz Afganistana. „Tko se potčini, bit će nagrađen“, navodi Elmar Theveßen.U duhu šefa Bijele kuće je i ideja uzimanja novaca od onih država u kojima se nalazi američka vojska. On poziva ne samo kompenzirati troškove razmještaja američkog kontingenta, već i na uplatu SAD-u 50%-nih dopunskih sredstava. To će postati „početak kraja“ saveza koji se temelji i na dobrovoljnosti, ali i na potpuno sigurnoj solidarnosti, i nikada nije imao cilj zaraditi na vojnim operacijama, navodi komentator njemačke televizije iz SAD-a.

Summit, kojim će se obilježiti 70.-a godišnjica NATO saveza može prerasti u katastrofu, navodi Elmar Theveßen. Trump će, možda, odgoditi svoju inicijativu do sastanka šefova država i vlada članica NATO saveza krajem ove godine, ali njegove ugroze svejedno imaju efekt. Pitanje je, hoće li Stoltenberg doći u Bijelu kuću kako bi mu jednostavno dali zapovijed, ili će on ipak podsjetiti Trumpa na vrijednosti NATO saveza, koji je 70 godina omogućavao SAD-u biti slobodnom državom, razvijati se, a isto tako osiguravao i sigurnost Amerikanaca, zaključuje autor.

SAD pozvale Brazil da napusti BRIKS i priključi se NATO savezu

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like